Belföld

MTVA: lehet minket lókupecnek hívni, de ezt úgy hívják, hogy tartalomkereskedelem

Az Eb-közvetítés körül sok a kérdőjel, ami biztos: azokon a helyeken, ahol 300-nál többen nézik a meccseket, fizetni kell, de még nem állt be mindenki a sorba. Másra hivatkozik és másért kér pénzt az MTVA. A köztévét és szórakozóhelyeket kérdeztük a vetítés körüli huzavonáról.

Nemcsak a magyar szurkolók, az MTVA is sokat vár a pénteken startoló Európa-bajnokságtól: élmények helyett a köztévé inkább úgy tűnik, anyagi szempontból remél busás hasznot a nyilvános meccsközvetítésektől. Az Index cikke alapján írtunk arról, hogy még mindig alkudozik az Eb közvetítési jogaival az MTVA. Az UEFA nem kér semmiféle díjat a vetítési jogokért, csak annyi az előírás, hogy a közvetítés az adott országban velük szerződött partner, jelen esetben az MTVA adása legyen. Ha kereskedelmi tevékenység is folyik egy adott helyen, az UEFA valóban megkülönbözteti a 300 fő alatti és annál nagyobb befogadóképességű helyeket, a kiskocsmákban nem kell fizetni, a nagyobb rendezvényeken igen.

De milyen jogcímen kér egyáltalán pénzt az MTVA? Tényleg sokkal többet kell fizetni, mint amennyit az UEFA előír? Erről kérdeztük a köztévét és néhány szórakozóhelyet.

A nagyjog, ami mindent visz

Milyen alapon követelnek bármit is? – tettük fel a kérdést az MTVA-nak. Például szerzői jogi szabályok miatt, jött a válasz, ami azt jelenti, hogy ha a tévé közvetít valamilyen eseményt, amit egy szórakozóhelyen vetítenek és ezért belépőt szednek, akkor jogdíjat kell fizetni.

Jegyárusítást viszont az általunk megkérdezett szórakozóhelyek és bárok 90 százaléka egyáltalán nem végez. De akár ingyenes a hely, akár nem, fizetni kell,

mert a

szerzői jogi díjigénnyel párhuzamosan, ill. annak hiányában is díj jár a sportesemény közvetítésére az adott földrajzi területen – sportjogi alapon – ezzel rendszerint kizárólagosan rendelkező szervezetnek (a 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokság esetén Magyarország területén az ezt a jogot az UEFA-tól megvásárolt MTVA-nak).

Vagyis az MTVA díjigénye nem a szerzői jogi jogosultságából ered, hanem a sportjogon alapul.

Az viszont kérdés maradt, miért írták akkor nekünk, hogy a 300 fő feletti helyek, ha a

nagy volumenű kereskedelmi tevékenységet végeznek: jegyárusítás, italmérés,

akkor úgy fair, ha pénzt kérnek érte.

Hiszen ha nem a szerzői jogon alapszik az MTVA díjigénye, azaz nem azon, hogy egy helyen van-e belépő vagy nincs, akkor miért hivatkoznak a jegyárusításra?

Megkérdeztük, ők pedig készségesen válaszoltak erre a kérdésünkre is. A köztévé azt írta, a jogtulajdonosnak joga van eldönteni, hogy kinek biztosítja ingyen a termékét, és milyen esetben kér pénzt. Ez az ún.

nagyjog.

Úgy látják, ez akár a mozifilm-forgalmazáshoz is hasonlítható. Ha náluk van egy film hazai forgalmazásának a joga, ha akarják, odaadhatják ingyen, de ha akarják, akkor pénzt is kérhetnek a vetítésért.

Ennyi adóforint megy el az Eb-közvetítésre

Közben a köztévé nyilvánosságra hozta, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság közvetítési jogdíjáért 1,368 milliárd forintot (4,4 millió euró) fizettek, míg a franciaországi közvetítések nettó 250 millió forintba kerülnek. Az Eb összesen tehát körülbelül 1,618 milliárd adóforint.

Ez szerintük ugyanez a séma, mint amikor egy jótékonysági vetítésnél úgy döntenek, hogy nem kérnek pénzt, de ha egy mozi vagy egyéb rendezvény díjfizetés mellett fogadja a nézőket, akkor már természetesen a jogtulajdonos is szeretne részesülni a kereskedelmi haszonból.

A jogtulajdonos eldöntheti, hogy kinek engedélyezi ingyen és kitől kér pénzt.

Szerintük, ha valaki egyértelműen plusz bevételre tesz szert a műsor sugárzásával, kifejezetten arra a célra hozza létre az eseményt, hogy ezt a műsort megtekintsék, akkor fizessen abból részesedést.

Beszéltünk olyan hellyel, ahol eddig is volt kivetítő, voltak székek, asztalok, volt sör, volt vendég, mégis fizetni kell, csak azért, mert az M4-re kapcsolnak.

Megkérdeztük azt is, hogyan tudják ellenőrizni a helyeket? Mi lesz azokkal, akik nem fizetnek?

Az MTVA szerint vannak, akik nagy erőkkel hirdetik a rendezvényüket, mégsem regisztráltak, őket könnyen megtalálják és igyekeznek meggyőzni, hogy regisztráljanak, már csak azért is, mert szerintük így tisztességes azokkal szemben, akik felhívásukra becsülettel jelentkeztek, regisztráltak és megfizetik a jogdíjat, ha szükséges.

Természetesen mindig vannak ellenállók,

de szerencsére ők vannak kevesebben, tették hozzá. Bíznak abban, hogy a többség nem akar egy esetleges nemzetközi jogvitát kockáztatni. Amennyiben jogtalan vetítésről szereznek tudomást, a szerződésük értelmében jelenteniük kell az UEFA-nak, és ők jogosultak eljárni.

Ez egy szakma, lehet minket lókupecnek hívni, de ezt úgy hívják, hogy tartalomkereskedelem, és vállaljuk, hogy nagyon komoly tapasztalat és szakmai tudással a hátunk mögött, korrektül végezzük a munkánkat.

– írta az MTVA.

“Hol járunk, Vágó úr”?

Kinek mennyit kell fizetni, kérdeztük az MTVA-t.

300 fő alatt azoknak a helyszíneknek nem kell fizetni, akik olyan helyen teszik lehetővé a meccs megtekintését, ahol normál hétköznapokon egyébként is lehetőség van a tévénézésre, és a rendezvényhez nem párosul plusz belépőjegy, kötelező fogyasztás vagy szponzoráció, vagyis nem folyik ott plusz kereskedelmi tevékenység,

– írták válaszukban.

300 főn felül viszont így alakul a díjszabás:

  • 300-1000 fő-ig 200.00 forint
  • 1001-2500 fő-ig 350.000 forint
  • 2501-5000 fő-ig 800.000 forint
  • 5001-10000 fő-ig 2.000.000 forint
  • 10.000 fölött 3.000.000 forint

Azt írják, az árazást az UEFA ajánlásai és jóváhagyása alapján alakították ki, de ettől a tárgyalások során, speciális esetekben eltérhetnek. Kérdésünkre, hogy mik ezek a speciális esetek, azt a választ kaptuk, hogy,

van olyan, aki 17-20 kisebb helyet üzemeltet az országban, vagy van, aki csak egyetlen hétvégére, pl. egy fesztivál idejére kérte az engedélyt. De olyan is van, aki nagy szponzorokat szerzett a rendezvényére, ezek mind egyedi kereskedelmi megállapodások.

Hozzáteszik, nekik ezt az árazást hagyta jóvá az UEFA. Az MTVA-nak ugyanis speciális szerződése van a nemzetközi szervezettel, ennek része, hogy a kereskedelmi jogokat is ők árulják Magyarországon.

Fair play

Az egyik belvárosi hely kommunikációsa a 24.hu-nak azt mondta, fizetnek, pedig a 300-as határon vannak, de nem akarnak kockáztatni. Nem tartja fairnek, hogy pénzt kérnek ezért, de ha már kérnek, azt korrektnek tartja, hogy lesz ellenszolgáltatás is. A regisztrált helyszíneknek ugyanis biztosítanak internetes megjelenést mint hivatalos meccsnéző helyszín és szóróajándékokat is kapnak. Azt mondta, nekik az UEFA felé volt tájékoztatási kötelezettségük, de az MTVA-n keresztül, ami szerinte “elég érdekes”.

ROCK AND ROLL, 

búcsúzott el a telefonban, ami talán arra is vonatkozhatott, hogy ők kiperkálták a 200 ezer forint+ÁFÁ-t. Ezért az összegért az egész Eb-t közvetíthetik, és nem kell attól tartaniuk, hogy valaki rájuk rúgja az ajtót és kihúzza a kivetítőt a konnektorból.

Egy másik rendezvényszervező, aki öt helyen is intézi a vetítéseket – többek között két nagy fővárosi helyszínen -, összeget nem mondott, de állítja,

kevesebbet kellett fizetniük, mint az UEFA irányadása.

Ő azt mondta, 1000 fő felett az EUFA 2500 eurót (kb. 775 ezer forintot) kér. Nekik ennél kevesebbet kellett kiköhögniük. Szerinte ez teljesen elfogadható, évek óta csinálja, nem érdemes újat húzni amúgy se az MTVA-val. Ki kell fizetni és kész. Szerinte mindenkitől ugyanannyit kért az MTVA, egyenlő elbírálás volt.

Egy másik hely – ahova szintén 300-nál többen férnek be – illetékese azt mondta, nem szeretne nyilatkozni, igaz nem is nagyon tudna, mert

fogalma sincs, mi van most.

Nem tudják, mennyit kell fizetni, pedig már nincs messze a Franciaország-Románia pénteki nyitómeccs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik