Belföld

Esterházy Péter nyitotta meg a Könyvhetet

„Végre egy szöveg, amit nem a hasnyálmirigy szóval kezdek” – kezdte a beszédét az író.

„Képírók, korrektorok, grafikusok, szerkesztők, főszerkesztők, kiadóvezetők, hol névtelen, hol nevesíthető, de mindenképp áldozatos munkája. Ritkán gondolunk rájuk a hétköznapokban, legyen ez hangsúlyosan az ő ünnepük is” – mondta a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóján Esterházy Péter Kossuth-díjas író.

MTI
MTI

„Szívesen beszélnék egy könyv szagáról, a könyvszagról, a tapintásáról, vagyis a testéről, csak nem szívesen emlegetem a testet, mert mostanság mindig ugyanaz jut róla az eszembe, és nem terhelnék ezzel senkit, miközben úgy látom, majdnem mindenkit terhelek vele” – mondta a rákkal küzdő Esterházy, aki beszéde elején is utalt betegségére, és most megjelent könyvére, a Hasnyálmirigynaplóra.

„Végre egy szöveg, amit nem a hasnyálmirigy szóval kezdek. Bár attól tartok, én magam vagyok az, akkor is, ha egy szót sem szólok, csak itt álldogálnék, aki mindenre, arra emlékeztet. De hát ezen nem lehet változtatni. Borítsunk hát fátylat rá” – mondta.

MTI
MTI

Az író felemlegette a könyvhét helyszínét övező korábbi bizonytalanságot, és bírálta a Magyar Művészeti Akadémiát is. „Az egyik lebegtet, a másik parkolódzik, a harmadik bizottságol, a negyedik hátrál, az ötödik megoldja, az icipici meg mind megette” – mondta. „Mindenesetre tény, nézzünk körül, a téren könyvek parkolnak, és nem autók. Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Akkor beszéljünk inkább a könyvekről” – fűzte hozzá.

Június 9. és 13. között országszerte több mint 80 településen rendezik meg a könyvhetet és gyermeknapokat, melynek központi helyszíne a budapesti Vörösmarty tér. Itt több mint ezer szerző dedikálása várja a közönséget, akik több mint kétszáz kiadó kínálatából válogathatnak. (MTI)

MTI
MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik