Belföld

Úton a hatodik módosítás az Alaptörvényen

országgyűlés (Array)
országgyűlés (Array)

Az ülésnap reggel 9 órakor napirendi előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a szavazások követnek.

A képviselők ekkor dönthetnek az alaptörvény hatodik módosításáról szóló kormánypárti javaslatról, amelyre a Fidesz-KDNP indoklása szerint azért van szükség, mert a honvédség csak egy, az alaptörvénybe foglalt, új különleges jogrend esetén válhat bevethetővé terrorveszélyhelyzetben.

A parlament kétharmados többségének támogatásához kötött alkotmánymódosítás várhatóan a Jobbik álláspontján múlik majd, mivel a többi ellenzéki párt nem támogatja a módosítást. A Ház ezzel szemben valószínűsíthetően nagy többséggel fogadja majd el a belügyminiszter azon törvénymódosító csomagját, amely a hatóságok

terrorizmus elleni hatékonyabb fellépését célozza.

A jövő évi költségvetésről két lépésben szavaz az Országgyűlés. A mai szavazáson elsőként a nemzetgazdasági miniszter indítványához benyújtott módosító indítványokról döntenek, a zárószavazásra pedig hétfőn kerül sor. A 2017-es adócsomagról is ma döntenek. A kormány ebben a javaslatában kezdeményezi

  • a baromfihús,
  • a tojás és
  • a friss tej

áfájának öt százalékra,

  • az internetszolgáltatás és
  • az éttermi étkezés

áfájának 18 százalékra mérséklését.

A határozathozatalok végén a nemzetgazdasági miniszter takarékszövetkezetek integrációját érintő törvénymódosítási javaslata kerül terítékre. A tárcavezető indítványa különleges jogrendben történő tárgyalását kérte, így az előterjesztést rögtön az összevont vita után el is fogadhatják a képviselők.
Az ülésnap végén a jövő hétfőn elfogadni tervezett javaslatok bizottsági módosító javaslatairól tárgyalnak a képviselők.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik