zajszint-mero(960x640).jpg (Array)
Belföld

Az alkotmánybírók sem tekerik lejjebb a fesztiválok hangerejét

Kovács Áron
Kovács Áron

újságíró. 2016. 06. 07. 18:34

Lassan évtizedek óta tart a vita a különböző fesztiválszervezők és az önkormányzatok közt arról, mi a még elviselhető zajszint. 2009-ben egy miniszteri rendelet adott egy kis engedményt a rendezvényeknek, de a jövő nemzedék biztosa szerint ez alkotmányellenes. Az Alkotmánybíróság most döntött erről, és úgy találta, nincs baj a szabályozással.

Nem ellentétes az alaptörvénnyel, hogy egy miniszteri rendelet külön, enyhébb zajvédelmi határértéket állapított meg a nyári fesztiválok számára – döntött kedden az Alkotmánybíróság (Ab). A határozathoz csak egy alkotmánybíró, Salamon László csatolt különvéleményt, aki emlékeztetett arra, hogy az Ab már korábban kimondta: csak akkor lehet visszalépni a környezetvédelem elért szintjétől, ha ez más alkotmányos jog vagy érték érvényesítéséhez elkerülhetetlen.

Az ügy meglehetősen régen kezdődött, 2010-ben, amikor Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa támadta meg a zajvédelmi rendelet előző évi módosítását. Az ugyanis a nyári időszakban megrendezett „kulturális fesztiválok” esetében egy órával, éjjel 11-ig kitolta az éjszakai időszakot, illetve a zaj megengedett mértékét is magasabban állapította meg. A biztos hivatala ugyan 2012-ben megszűnt, de Szabó Máté ombudsman fenntartotta az indítványt.

Az Ab azonban a biztosok álláspontjával szemben úgy találta, nem okoz jogbizonytalanságot a „kulturális fesztivál” fogalma. Fülöp Sándor hivatkozott az egészséges környezethez való jogra is, de az Ab elfogadta a földművelésügyi miniszter érvelését, hogy a határértékek csak a hosszú távon fennálló zajra vonatkoznak, mivel csak „a folyamatos, hosszú ideig tartó zajkitettség egészségkárosító hatása bizonyított”.

„Tekintettel arra, hogy az átmeneti, nem állandó, legfeljebb 65 dB-nek megfelelő zajkitettség egészségkárosító hatása nem bizonyított (…) annak szükségességét és arányosságát sem kell vizsgálni” – áll az indoklásban. A testület szerint az az érvelés sem állja meg a helyét, hogy a zajvédelmi szabályokat törvényben kellene meghatározni, vagyis az sem alkotmánysértő, hogy azt ma egy miniszteri rendelet szabályozza.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.