Belföld

Vona végleg leszámolt Novák Előddel

Hogy Dúró Dóra marad-e, nem tudni.

A Jobbik mai frakcióülésén Vona Gábor pártelnök bizalmi szavazást kért Novák Előd ellen.

Másfél órás vitát követően a jelen lévő huszonnégy képviselő – 18 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett – Novák Elődöt kizárta a frakcióból.

A képviselők titkos szavazáson döntöttek, így nem tudni (csak sejteni: vélhetően maga Novák, valamint Dúró Dóra), kik karikázták be a nemet.

Novák mától jogilag független képviselő, ám – bár a mandátum jog szerint a képviselőé, vagyis pártja azt tőle el nem veheti – ígéri, a Jobbiknak tett esküjének megfelelően visszaadja azt.

Itt a vége?

A Novák-ügyet szerdán a párt országos elnöksége is tárgyalja, akkor dől el, ki foglalhatja el a megüresedett helyet.

Mirkóczki Ádám szóvivő ma arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy további jobbikos képviselők kizárása, kilépése nincs napirenden.

Azt viszont nem tudja, hogy Novák Előd felesége, a szintén frakciótag Dúró Dóra marad-e a képviselőcsoportban.

A szóvivő azt is elmondta, hogy Novák Előd a döntéssel nem értett egyet, de “méltósággal” elfogadta azt, és megerősítette korábbi kijelentését, hogy ha az országos elnökség kétharmados többséggel visszahívja mandátumából, akkor azt visszaadja. A szóvivő megjegyezte, hogy a kizáráshoz egyszerű többség is elegendő lett volna és még csak titkos szavazást sem kellett volna tartani.

Mirkóczki azt is hozzátette, biztos benne, hogy Vona Gábor nem “egy este alatt hozta meg ezt a döntést”, hanem alaposan végiggondolta azt.

Novák Facebook-bejegyzésében azt írja, esküjéhez híven visszaadja a megbízatását.

Bár a sajnos ki nem tárgyalt programvitákat szabad akaratomból lezártnak nyilvánítottam a kongresszus után, és a Jobbik új elnökségét legitimként elfogadva kívántam nekik sok sikert a következő két évre, de Vona Gábor szükségét érezte, hogy a frakcióból is kizárasson, amit ma számomra meglepetésszerűen keresztül is vitt, miután ennek érdekében egyesével megkereste a frakció tagjait,

írta a politikus.

Novák inkorrektnek és durva szankciónak minősítette a lépést és sérelmezte, hogy a pártelnök úgy választatta meg magát, hogy “látszólag csak más feladatot” szán neki.

Azt is hozzátette, hogy bár Vona Gábor kritizálta és megkérdőjelezte alelnökjelölti programját, tételesen nem tudja cáfolni senki annak állításait.

Novák választókerületi elnökként tovább folytatja munkáját a XI. kerületben, és ha nem zárják ki, egyszerű tagként, aktivistaként szeretne tovább dolgozni, mert

 a gyermekének tekinti a Jobbikot.

Hozzátette, alapvető erkölcsi kötelességének tartja, hogy ne hagyja el a pártot, hanem legjobb tudásával segítse fejlődését, és erre buzdítsa a rendkívül nehéz helyzetbe hozott feleségét, Dúró Dórát és tagtársait is.

Dúró Dóra közben Facebook oldalán már reagált is, azt írja,

ha az embert bántják, fáj. Ha azt bántják, akire mindenkinél jobban felnézek, elviselhetetlen.

Vona Gábor a Jobbik nemrég újraválasztott elnöke még április 20-án jelezte, hogy Novák Elődöt nem szeretné újra az elnökségben látni. Ezt azzal indokolták, hogy Novák túl radikális, és ha a Jobbik valóban “néppártosodni” szeretne, akkor abba a koncepcióba már nem fér bele. Novák támogatottsága egyébként elég magas volt, a Jobbik szavazóinak 47 százaléka, azaz majdnem fele szerint ő is alkalmas lenne a párt vezetésére.
Pedig Novák Előd körülbelül egy hete még a párton belüli elintéznivalóit tervezte, kérdésünkre elmondta
     készülök az előttem álló feladatokra, a párt programjában is a legfontosabb területként a katasztrofális demográfiai helyzetet neveztük meg, ennek vagyok a témafelelőse. Úgyhogy feladatom lesz bőven. Ezen a területen is, illetve fogok a politikus bűnözéssel és néhány korábbi témámmal is foglalkozni még.
Később a köztévének azt nyilatkozta, nem akar új pártot alapítani, nem támogat semmilyen pártszakadást, viszont új tervei vannak: katonának áll.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik