Belföld

A Jobbik alapítója is kipakolt Kágébéla lengyel kapcsolatáról

Nagy Ervin szerint a kémváddal illetett Kovács Béla felépített, módszeres stratégiával férkőzött Vona Gábor bizalmába.

Kovács Béla már a Jobbik történetének kezdetén megkereste a pártot, és felajánlotta, hogy összeköti őket azzal a Mateusz Piskorskival, akit nemrég kémkedés miatt tartóztattak le Lengyelországban – ezt állította a Fidesz-közeli Pesti Srácok portálnak Nagy Ervin filozófus-politológus, a Jobbik egyik alapító tagja, aki 2008-ig volt a párt tagja.

Kovács Bélát, a Jobbik EP-képviselőjét szintén kémkedéssel gyanúsítják. Nemrég a Központi Nyomozó Főügyészségen tett tanúvallomásában Molnár Balázs, az Európai Parlament volt tisztviselője azt állította, hogy Kovács kiváló kapcsolatot ápolt Piskorskival. Erre reagálva Nagy Ervin elmondta: Kovács először 2005-ben jelentkezett a Jobbiknál, lengyel kapcsolatokat ígért nekik, de a pártban nem vették komolyan.

Végül mégsem küldték el, hanem hagyták, hogy a párt külügyi bizottságában bizonyítson. Végül Vona Gábor találkozott Kovács kapcsolataival, és kiderült, a lengyel kapcsolat Piskorskit jelenti. Később kiderült az is, hogy Kovácsnak orosz kapcsolatai is vannak, de akkor az orosz politikát a jobboldali radikális közeg még elutasította. Nagy Ervin szerint gyanús, hogy Kovács jól tudta, hogy a lengyelekkel kell megnyerni a szimpátiájukat és felkelteni az érdeklődést, akkoriban ugyanis Lengyelországban nagyon sikeresek voltak a jobboldali radikális pártok.

Nagy megjegyezte: Kovács Béla nagyon jól tudta, hogyan tud a vezetők bizalmába férkőzni, szerinte ez egy felépített, módszeres stratégia volt, ami Vona Gábor esetében be is vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik