Belföld

A gyűlöletbeszéd elleni harcról beszélt izraeli kollégájával Trócsányi

A két igazságügyi miniszter egyetértett abban, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása nélkül kell fellépni az uszítás ellen.

A gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni küzdelem fontosságáról beszélt a magyar és az izraeli igazságügyi miniszter a Parlamentben, miután kétoldalú tárgyalásokat folytattak Budapesten.

Trócsányi László kijelentette: a magyar és az izraeli kormány tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát, de a gyűlöletbeszéd ellen fel kell lépni. Hozzátette: olyan világban élünk, ahol „a digitalizáció folyamatosan fejlődik”, szinte gyorsabban, mint az igazságszolgáltatás, ezért nemcsak megelőzésre, hanem korrekcióra is szükség van.

Ajelet Saked azt mondta: egyetértettek abban, hogy a véleményszabadság korlátozása nélkül kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyek hatékony választ adnak a gyűlöletbeszédre. „Tudjuk, hogy a gyűlölködő szavakat tettek is követhetik, és a szavak szintjén kell megállítani a gyűlöletet” – magyarázta.

Szerinte az Izraelen az elmúlt hónapokban végigsöprő „terrorhullám” is „online gyűlöletkeltéssel” kezdődött, és arról is beszámolt, hogy mikor felvették a harcot az internetes gyűlöletbeszéddel, a terrorcselekmények is visszaszorultak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik