Belföld

Holtában is spórol a magyar, lassan kuriózum lesz a koporsós temetés

A temetkezési törvény szerint mindenkit a végakarata szerint kell örök nyugalomra helyezni, amennyiben ez nem jelent aránytalan terhet a hozzátartozók, illetve a temetésről gondoskodók számára. Az Index cikke szerint áprilisban egy állampolgár azzal a kéréssel kereste meg a fővárost, hogy – az elhunyt akaratának megfelelően – engedélyezzék, hogy édesanyja hamvait a Margitszigeten szórhassák szét. Az engedélyt nem kapta meg, sőt: a Fővárosi Közgyűlés általánosságban is kinyilvánította, hogy nem támogatja, hogy a közparkokban temetési helyet létesítsenek vagy hamvakat szórjanak szét.

Az elmúlt években csak néhány alkalommal merült fel igény a hamvak közparkban történő szétszórására. Miután elmondtuk, hogy ehhez külön engedélyt kell kérni, a bürokratikus akadályok miatt inkább más megoldás, például hajós temetés mellett döntöttek a hozzátartozók

– mondja Gőcze Edit, a Lélekhajó Temetkezés kegyeleti tanácsadója. Egyre elterjedtebb a hamvak hazavitele, de hogy ezután mi történik az elhunyt poraival, senki sem követi, így azt sem lehet kizárni, hogy a szórást engedély nélkül is elvégzik. A szórásos temetéshez szükség van az összes hozzátartozó beleegyezésére, illetve a temettetőnek emlékhelyet kell állítania a kegyeletgyakorlás biztosítására.

Gőcze Edit szerint a hamvasztásos temetés lassan egyeduralkodóvá válik a fővárosban, ahol kifejezetten magasak a sírhelyárak.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Budapesten mindössze a búcsúztatások tizedében döntenek a koporsós végtisztesség mellett, de vidéken – településtípustól függően – is 60 százalék az urnás temetések aránya.

A hamvasztásos temetések esetében is a sírkerti elhelyezés a leggyakoribb, de egyre többen döntenek a hajós búcsúztatás mellett, ennek keretében környezetbarát, lebomló temetkezési kellékek segítségével természetes vizekben helyezik el a hamvakat. Kevéssé közismert, hogy a hajós búcsúztatás még a szóróparcellás temetésnél is olcsóbb, ráadásul hétvégén is elvégezhető, amihez sírkerti szórás esetén szükség van a temetővezető külön engedélyére, ráadásul borsos felárral kell számolnia a temetkezőnek.

Houston és plüssmackó, a házikedvenccel

Márpedig az ár elsődleges szempont egy ilyen fájdalmas élethelyzetben is. A kegyeleti szakértő szerint sokan már életükben rendelkeznek szórásos búcsúztatásukról, mivel

nem szeretnék az utánuk jövőkre hagyni azt a terhet, hogy 25 év múlva irdatlan összeget fizessenek ki a sírhelyre.

Ma már nem szokatlanok az átlagostól eltérő megoldások sem: van, aki bakelitlemezbe préselteti hamvait, és így intéz néhány szót a szertartás résztvevőihez, más arról rendelkezik, hogy porait az űrbe lőjék ki. Gőcze Edit szerint az utóbbi években megfigyelhető, hogy egyre többen szeretnének már elhamvasztott házi kedvenceikkel nyugodni. Erre egy klasszikus temetőben nincsen lehetőség, de hajós vagy repülős szertartás keretében ennek nincsen semmilyen akadálya.

Az egyedi megoldások tárháza szinte végtelen: a hamvakat mesterséges korallzátonyban, a tenger mélyén, vagy plüssmackóban is elhelyezik, töltényhüvelyben, tűzijátékban is a magasba lövik, de nem ritka, hogy a földi maradványokat repülőgépről szórják szét, sőt: van, aki végső nyughelyéül az űrt választja. 2011 óta van lehetőség a hamvak egy jelképes részét egy speciális hüvelyben az űrbe juttatni, a hozzátartozók pedig a houstoni űrközpontban vehetnek végső búcsút az elhunyttól. Íme, valahogy így történik:

A hamvak külföldre szállításához a kreamatóriumnak nyilatkozatot kell kiállítani az urna tartalmáról, hogy a vámvizsgálatnál ne kelljen felnyitni azt. Amennyiben az elhunyt porait repülővel szállítják, légitársaságonként változhat a szabályozás, ahogyan országonként különböző keretek között engedélyezik a hamvak szétszórását is, így a külföldi búcsúztatások egyedi tervezést igényelnek.

Visszatérni a körforgásba

A természetes temetkezés jegyében Tatától nem messze, Agostyánban hozták létre az első kegyeleti erdőt, ahol jelenleg 15-en nyugszanak. Az erdőben a hozzátartozók az előzetesen kiválasztott erdei fa gyökereihez helyezik el az elhunyt hamvait egy lebomló urnában.

Bihari Imre, az Emlékerdő ügyvezetője a 24.hu-nak elmondta: az agostyáni helyszín jelenleg kvázi mintaprogramként fut, a közeljövőben a fővárosban vagy annak agglomerációjában szeretnének kegyeleti erdőt lérehozni, egyelőre kevés sikerrel. Pedig a természethez való visszatérés a zöld szempontok mellett éppen azokat az előnyöket kínálja, amelyek egyre nagyobb súllyal jelennek meg a végső nyughely kiválasztásánál: sem sírkőre, sem a megváltásra nem kell költeni, ráadásul a sírhelyeket sem kell gondozniuk a hozzátartozóknak.

Tapasztalataik szerint egyre nagyobb igény mutatkozik a zöld temetkezésre, azonban a hiányos jogi szabályozás és a bürokratikus útvesztők miatt 2012 óta nem sikerül előrelépni az újabb emlékerdő létrehozásának kérdésében.

Határ a csillagos ég – mindenhogyan

A hamvasztás a fővárosban a legolcsóbb, itt több krematórium is üzemel, a verseny lenyomja az árakat. A temetőben megrendelt szolgáltatás ára általában 65 ezer forint körül alakul, de erre szakosodott vállalkozásoknál gyakran már  55-60 ezer forintért is elérhető. Vidéken, ahol nincs a közelben konkurencia, akár 100 ezer forintot is elkérhetnek ugyanezért.

A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 25 éves megváltási időre több mint 400 ezer forintba kerül egy rátemethető sírhely, urnás búcsúztatásnál a legolcsóbb opció az 52-es parcella, ahol 10 éves használati időre 103 ezer forintot kell fizetni. Az osszárimba – csontfülkébe – szintén 10 évre 206 ezer forintért helyezik el az elhunyt porait. A legtöbb fővárosi temetőben 110 ezer forinttól indul egy sírhely ára, amelyet 25 év után újra meg kell fizetniük a hozzátartozóknak, míg egy egyes urnafülkét 10 évre 35-117 ezer forint közötti áron válthatnak meg attól függően, hogy milyen kolombáriumba kerül az urna.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A legolcsóbb sírkerti temetkezési forma – amennyiben nem meglévő sírban nyugszik az elhunyt – a fülkés, urnás elhelyezés, ez a fővárosban már 70 ezer forinttól elérhető. Amennyiben az urnát a földbe helyezik, a búcsúztatás díja nélkül 200 ezer forint körül fizet a temettető. A fővárosban a legolcsóbb szórásos temetés ára (az Új Köztemetőben és az Óbudai temetőben) 165 ezer forint, de a Fiumei úton 220 ezer forinttól kezdődik a szórásos búcsúztatások ára.

Hajós temetésnél a hamvasztás árán túl körülbelül 65 ezer forinttal kell kalkulálniuk a hozzátartozóknak, ebben benne van a hajó bérleti díja, a ravatal feldíszítése, a vízrehelyezési szertartás, és a hangosítás díja. Minden búcsúztatási típusnál külön kell számolni a búcsúbeszéd ellenértékével, ez általában 20-25 ezer forint kiadást jelent.

Az űrtemetés természetesen nagyobb költségeket ró a búcsúzókra, főleg, ha a houstoni űrközpontban szeretnék utolsó útjára kísérni az elhunytat. Van mód arra, hogy a hamvak, miután megjárták az űrt, visszatérjenek a Földre, és a hozzátartozók viszakapják azokat. Ennek díja másfélmillió forinttól indul. A kapszulába zárt hamvak Holdra lövése 2 millió forintba kerül, amennyiben pedig a mély űrbe szeretnék eljuttatni a hamvak egy részét, ennél is többet kell áldozniuk a hozzátartozóknak.

Az emlékerdőben egy csemetefa 99 évre 157 ezer forintba kerül, az ár a facsemete árát nem tartalmazza. Van lehetőség páros és csoportos fa kiválasztására is. Az erdőben a fákat védik a kivágástól, amennyiben egy fa elpusztul, akkor lehetőség van holtfaként meghagyni, vagy csemetefát ültetni a helyére.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik