Belföld

Lázár és a német háttérhatalom viszonyáról ír a Figyelő

A német üzletemberek Lázár Jánost jobban kedvelik, mint Szijjártó Pétert, de a szintén németes Rogán Antallal is jól kijönnek. A Figyelő nézte meg a magyar gazdaság szempontjából meghatározó német nagyvállalatok lobbitevékenységét, kormányzati bekötéseit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János otthonosan mozog a német vállalati körökben. Sőt, amikor kétségessé vált az irányítása alá tartozó szervezet önállósága, mert Rogán Antalnak helyet kellett találni a kormányzati struktúrában, az is szóba jött, hogy inkább a versenyszektorban folytatja. Az itthoni érdekeltséggel bíró német cégek körében azonban nem Lázár a kizárólagos kapcsolódási pont.

A Miniszterelnökségi Kabinetirodát vezető Rogán Antal szerepe megnőtt az utóbbi időben. „Egyáltalán nem olyan arrogáns, mint a tévéképernyőn, kimondottan szimpatikus volt, aki minden kérdésünkre készségesen válaszolt” – mondta a lap egy német forrása a miniszter által keltett benyomásról. Rogánnak ráadásul erős szövetségese van Czukor József volt berlini nagykövet, Orbán Viktor jelenlegi főtanácsadója személyében. Czukor kifejezetten Rogánt vonja be a német ügyekbe és nem Lázárt, akivel – sokakhoz hasonlóan – ő is nehezen találja meg a hangot.

Lázár környezetében azonban mindezt kicsit másképpen látják. A miniszternek erős kapcsolati hálója épült ki a német nyelvterületeken, ideértve Németország mellett Ausztriát és Svájcot is, de elsősorban a régi, hagyományos tőkés világgal találja meg a hangot. Velük is inkább baráti a viszony. Az üzletet és a politikát ilyen értelemben – állítják Lázárról – tudatosan kettéválasztja.

A céges igények tolmácsolását nem hajlandó felvállalni, csak ha „békéltetésre” van szükség a felek között, mint történt ez a Deutsche Telekom, illetve az Erste és a kormány közti viszony feszültséggel teli időszakában. Lázár a szabadidejét is szívesebben tölti ezzel a német körrel, mintsem a magyar milliárdosok klubjával. Lázárt ugyanis zavarja, hogy többen közülük nem rendelkeznek világos értékrenddel. A miniszter felfogása szerint a világ kétpólusú, ők azonban a köztes térben keresik a boldogulás útját, amit jellemhibának tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik