Élő Belföld

Lázár: eldőlt a cafeteria sorsa

Az oktatás az állam dolga, és pont. Percről percre követjük a Kormányinfót.

Lázár feljelentésre számít a felcsúti kisvasút miatt

Arra a felvetésre, hogy a felcsúti kisvasúton nagyon kevesen utaznak, Lázár azt mondta: örül annak, hogy a két újságíró, aki erről írt, hozzájárult, hogy ennyivel is nagyobb legyen a forgalom. Közölte: a nyári szezon után lehet mérlegelni, és az is megelégedéssel tölti el, hogy az újságírók felhívják a figyelmet a felcsúti kisvasútra. Azt mondta, máshol is tervezik, hogy kisvasutat építsenek. Abban is biztos, hogy lesz feljelentés az ügyben, és az EU vizsgálódni fog.

A kormányhivatalokkal egyeztetnek

A gyöngyösi gyermekhalál kapcsán szakmai egyeztetés zajlik a kormányhivatalokkal, hogy van-e jogi hiányosság. Ha igen, megteszik a szükséges törvényalkotási lépéseket.

Egyeztetnek

Minden településen egyeztetnek arról, ha tranzitzónát, menekülttábort akar létesíteni a kormány – mondta Lázár, aki ezzel megint cáfolta, hogy Ásotthalomnál ilyesmire készülnének.

Földárverésből adósságcsökkentés

Ahhoz, hogy a földárverésekből származó pénzt másra fordítsák, mint földvásárlásra, törvénymódosításra van szükség. Közgazdász körökben az is felmerült, hogy az adósság csökkentésére fordítsák a pénzt – mondta Lázár.

Mindenki mehet nyugodtan meccsre

Mivel a magyar reformok működnek, nem lesz rendkívüli ülésszak – mondta Lázár arra a kérdésre, hogy az Eb-meccsek miatt ér-e véget június közepén a parlament munkája.

Ezért megy jól Habony cégének

A kormánypártokhoz köthető cégek árbevételének jelentős növekedéséről Lázár azt mondta: semmiképp nem gondolja, hogy ez korrupció gyanúját vetné fel. Azt mondta, a magyar gazdaság növekszik, sikeres, Hódmezővásárhelyen például az összes cég árbevétele nőtt.

A HÉV-ről is szó lesz

A pénteki kormányülésen napirendre kerül  a HÉV üzemeltetése, amit július 1-től az állam vesz át.

Pénteken a budapesti egészségügyi koncepció is elkészülhet. Állami költségvetésből építhetnek kórházat.

Nem para az Eb

A belügyminiszter arról tájékoztatta a nemzetbiztonsági bizottság tagjait, hogy nem áll rendelkezésre olyan információ, ami a francia foci Eb-re utazó szurkolókat érintő terrorfenyegetésről szólna. A hivatalos szervek minden tájékoztatást megadnak.

A miniszter ezt megelőzően arról is beszélt, hogy össze kell egyeztetni a német és a magyar menekültpolitikát, máskülönben a szélsőségek erősödnek meg Európában.

Mosakodás

Lázár visszautasította a Bild állítását, miszerint a magyar kormány félrevezette a németeket tavaly a menekültek ügyében. Szerinte „szerecsenmosdatás” folyik, amivel azt akarják igazolni, hogy a németek jó döntést hoztak, amikor beengedték a menedékkérőket.

Tarlós nélkül nem

A főpolgármester nélkül nem fognak fővárosi közlekedési ügyekben dönteni a pénteki kormányülésen – mondta Lázár. Tarlós Istvánt meghívták ugyan, de kiderült, nem tud elmenni, mert Isztambulban van.

Zárják a táborokat

Arra a kérdésre, hogy Ásotthalom térségében építenek-e tranzitzónát, Lázár azt mondta, a kormány a táborok bezárásán dolgozik, Bicske lesz a következő.

No comment

Az MNB döntéseit Lázár nem akarja és nem tudja kommentálni, azt mondja, a törvény erre a kormánynak nem ad lehetőséget. Ha a jegybank részvényvásárlásai összhangban vannak a feladataival, nem lát benne kivetnivalót.

Az oktatás az államé és pont

Magyarországon a közoktatás állami feladat, 2012-ig az állam ezt úgy látta el, hogy a közoktatás megszervezésébe bevonta az önkormányzatokat – mondta Lázár. Ennek eredménye az volt, hogy az önkormányzatok csődhelyzetbe jutottak, ahogy az oktatás maga is, mert a gyerekek tudásszintje csökkent európai összehasonlításban. 1300 milliárdjába került a magyar adófizetőknek az önkormányzatok konszolidálása – fejtette ki a miniszter.

A kormány feladata, hogy jó oktatást szervezzen. az állami köznevelés fenntartása és működtetése is állami feladat, közös lónak túros a háta – mondta a miniszter. Ez végérvényes és megváltoztathatatlan, még ha több polgármester vagy testület jól is látta el ezt a feladatot, országosan nem működött a rendszer. A választók a kormányra és nem az önkormányzatokra ruházták az oktatás megszervezésének felelősségét – mondta Lázár.

Pénz a mentőknek

Önálló életpályamodellt alakítanának ki a mentőknek, de ez múlik azon is, hogy milyen fogadókészség van rá. A kormány kész biztosítani a forrást a nagyobb béremeléshez.

A Mindenegyben blog elbújhat Lázár mögött

A Magyar Idők újságírója Nógrádi György „biztonságpolitikai szakértőre” hivatkozik, aki szerint a kiskunhalasi táborban tiltakozók hangadóit felkészítették. Lázár arról beszélt, hogy amikor a Keleti pályaudvarnál ellenállás bontakozott ki a menedékkérők részéről, nyilvánvaló, hogy voltak közöttük olyanok, akik pontosan tudták, mit csinálnak, például elkerülték a regisztrációt. „Bizonyos civil szervezetek” megszervezték, hogy a Belgrádba érkező menedékkérők pénzben részesüljenek, kommunikációs eszközöket kapjanak, útvonalat és pontos tájékoztatást kapjanak – vázolta a miniszter.

Cafeteria: készpénz és SZÉP-kártya

Végső döntés született a cafeteria átalakításáról: a magánszektorban marad a 450 ezres plafon, a kedvezményes juttatás 100 ezer forint készpénz, illetve 350 ezer forint SZÉP-kártya formában nyújtható. Az állami szektorban 200 ezer forint a korlát, szintén 100 ezer lehet a készpénz és 100 ezer a SZÉP-kártya.

A legtöbb feljelentés

A magyar közbeszerzések jó minősítést kaptak Brüsszelben – mondta Lázár. Az EU csalás elleni hivatalához Magyarországról érkezik a legtöbb feljelentés, ehhez képest csekély mértékben tártak fel hibákat – jelentette ki a miniszter. 304 OLAF-vizsgálatból 17 zajlott nálunk.

Földeladásból iparosítás

A földeladásból befolyt pénz egy részét ipari parkok fejlesztésére, ebből a célból területvásárlásra költik – mondta Lázár. A kormány és az Európai Bizottság lezárta az aszfaltügyet, amelynek keretében 450 milliárd forintnyi útépítést kifogásoltak. 10,7 százalékos korrekcióra kerül sor, de ez az összeg nem vész el, más célra felhasználható. Eredetileg több mint százmilliárdos lett volna a korrekció.

Olvasói sztorik