Belföld

Új májat kapott a kétéves Patrik

Nem tudni, mi okozta a szerv leállását, de a műtét óta már szinte teljes életet élhet a kisfiú.

Egy kétéves kisfiú, Patrik a legfiatalabb, akin májátültetést hajtottak végre Magyarországon – róla számolt be szerdán az RTL híradója. A műtétre az után volt szükség, hogy fél évvel ezelőtt a gyermek egy séta után belázasodott, besárgult, majd a kórházban kiderült: leállt a mája. Egy idő után olyan rossz állapotban volt, hogy már családtagjait sem ismerte fel. Ekkor sürgősségi várólistára került.

Patriknak négy nap alatt találtak külföldi donort, de még ekkor sem volt biztos, hogy itthon megműthetik, ugyanis a 15 kilósnál kisebb gyermekeknél sokkal bonyolultabb az eljárás. Ilyen beavatkozásokat főleg Németországban végeznek. Patrik azonban épphogy elérte a 15 kilót, így végül itthon került sor a hétórás műtétre.

Az azóta sem derült ki, hogy mi okozta a májelégtelenséget. Az első kritikus időszakon azonban túl van Patrik. Azt nem lehet megmondani, hogy az új máj meddig működőképes, rosszabb esetben elképzelhető, hogy később újabb átültetésre lesz szükség.

Mindenesetre a gyermek már úgy tűnik, jól van: vidáman játszik, csak a fertőzések elkerülése miatt hordandó maszk különbözteti meg a többiektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik