Belföld

Június végéig dönt az Alkotmánybíróság a kvótareferendumról

Az Alkotmánybíróságnak (Ab) az alaptörvényből fakadó együttműködési kötelezettség alapján egyszerre kell döntenie a kvótareferendum ügyében benyújtott mindkét beadványról, arról, amelyik a kérdést hitelesítő határozatot támadja, és arról, amelyet az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozata ellen nyújtottak be - mondta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Patyi András kifejtette: az Országgyűlés már elrendelte a népszavazást a kormány által kezdeményezett kérdésben, de ezt a határozatot megtámadták az Alkotmánybíróság előtt. Az Ab-nek 30 napja van a döntése meghozatalára.

E hónap végéig az Alkotmánybíróságnak döntenie kell az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatának alkotmányosságáról

– mondta, hozzátéve, ha a bíróság úgy látja, nem volt jó a döntés, akkor megsemmisíti és az Országgyűlést új eljárásra utasíthatja.

Az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel párhuzamosan magát a népszavazási kérdést hitelesítő bizottsági döntést helybenhagyó kúriai határozatot is megtámadták az Alkotmánybíróságon.

Ennek elbírálására külön határidőt a törvények nem szabnak, de az Alaptörvényből fakadó általános együttműködési kötelezettség alapján az Alkotmánybíróságnak egyszerre kell a két kérdést eldöntenie.

Nem lehet az, hogy elengedi az országgyűlési határozatot, majd néhány hónap múlva kiderül, a kérdés eleve nem volt jó

– szögezte le Patyi András.

Hozzátette: ebből következik, hogy az Alkotmánybíróságnak egyszerre kell döntenie a kérdés és az elrendelés sorsáról.

A kormány népszavazási kérdése úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik