Belföld

Hétszáz dolgozó perelte be az egri kórházat

Évek óta nem kaptak cafeteriát, pedig öt dolgozó esetében már kimondta a Kúria, hogy ki kell fizetni a juttatást.

Hétszáz keresettel érkezett az egri bíróságra szerdán a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke és a szervezet ügyvédje – írja a Napi.hu. Ennyien indítottak eljárást az állami tulajdonú Markhot Ferenc Kórház ellen, mert az egri intézmény három éve nem fizet cafeteriát 1500 dolgozójának.

Korábban öt érintett próbapert indított a kórház ellen, végül idén januárban a Kúria kimondta, hogy 2013-ig visszamenőleg ki kell fizetni az azóta visszatartott béren kívüli juttatást, ami évente egyhavi bérnek felel meg, plusz a kamatokat. A dolgozóknak összesen csaknem félmilliárd forint jár.

Akik megnyerték a pert, azok megkapták a pénzüket, a többieknek viszont azóta sem fizettek. A szakszervezet hajlandó egyezkedni arról, hogy a kórház állami segítséggel, részletekben fizesse ki a tartozást, de kitartanak amellett, hogy meg kell kapni jussukat a dolgozóknak.

Várhatóan a többi 795 alkalmazott is perre megy majd. A szakszervezet részéről biztosra veszik, hogy amit öt embernek megítéltek, arról a többi dolgozó esetében sem döntenek másként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik