Belföld

Pintér Sándor: ha nem is konkrét célpont egy ország, a leggyengébb láncszem veszélyben van

pintér-sándor(i) (pintér sándor, belügyminiszter, )
pintér-sándor(i) (pintér sándor, belügyminiszter, )

Közölte: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a terroristák a nagy létszámú rendezvényeket próbálják célba venni, és az öngyilkos merénylettől a dróntámadásokig mindenféle elkövetési módra készülnek. A párizsi és brüsszeli terrortámadások intő jelek az Európai Unión belüli terrorcselekmények sorában – tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy voltak fenyegetések, amelyekben a magyar zászló feltüntetésével, később pedig konkrétabban is megjelölték Magyarországot mint esetleges célpontot. Ezzel együtt kiemelte:

ha nem is konkrét célpont egy ország, “a leggyengébb láncszem veszélyben van”.

Ennek fényében több mint 2 milliárd forintos többletforrást biztosítottak erre a feladatra: fejlesztették a Terrorelhárítási Központot, növelték az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat létszámát is. Az AH fejlesztésének eredményeképpen “pontosabb, precízebb, célratörőbb válaszokat” tudnak adni a felmerülő problémákra – közölte.

A testület tagjainak kérdésére válaszolva Pintér Sándor elmondta, hogy a labdarúgó Európa-bajnokságra készülve az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a titkosszolgálatok folyamatosan kapcsolatban vannak a francia társszervekkel.

Egyelőre nincs információ az eseményen tervezett konkrét támadásról

– tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva úgy vélekedett, a fenyegetettség és a költségvetés viszonyában optimális szintet sikerült elérni. Szükség volt rendkívüli fejlesztésekre, s ezekhez megkapták a szükséges forrásokat – közölte.

A minisztert kérdezték a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes intézkedési csomagjáról is, amelynek elfogadása egyes hírek szerint amiatt akadt el, hogy a kormányon belül vitát váltott ki az újonnan létrejövő Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) felügyelete. Erre válaszolva Pintér Sándor visszautasította a felvetést, jelezve: a javaslat már a parlament hatáskörében van.

Pintér Sándor beszámolt a filmipar fejlesztésért felelős kormánybiztos nemzetbiztonsági átvilágításának eredményéről is:

Andy Vajna a jelenlegi információk szerint nem jelent biztonsági kockázatot Magyarországra nézve.

Éves beszámolójában a belügyminiszter felidézte, hogy a rendészeti életpályamodellt sikerült elindítani, s annak keretében tavaly júliustól 30, idén januártól további 5 százalékos illetményemelésben részesült átlagosan az állomány, s a jövő évi költségvetés tervezetében is megvan a jövő januártól esedékes további 5 százalékos emelés fedezete. Emellett egy külön teljesítményértékelési, továbbá életbiztosítási, valamint lakhatási támogatási rendszert is kidolgoztak.

Az elért eredmények közül a miniszter kiemelte, 2015-re a 2010-es szint 60 százalékára csökkent az elkövetett bűncselekmények száma. Emellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat is sikereket ért el a korrupció visszaszorításában.
Az informatikai fejlesztések közül az elektronikus kártya kibocsátásról elmondta, már csaknem 500 ezer embernek van ilyen új személyazonosító igazolványa. A következő lépésben az egészségügyi, majd az adóigazolványokat akarják hasonlóan fejleszteni – mondta a miniszter.

Pintér Sándort több ellenzéki politikus, köztük Szelényi Zsuzsanna (független) – aki egyébként nem tagja a bizottságnak – is kérdezte a közelmúltban a sajtóban megjelent, civilek ellen irányuló információgyűjtésekről, megfigyelésekről.

Erre válaszolva a belügyminiszter kiemelte: a magyar törvényi szabályozás alapján

egyetlen ember sincs, akit törvényes körülmények között ne lehetne megfigyelni, lehallgatni, felderíteni tevékenységét.

Egyetlen panasz sem érkezett viszont, hogy a rendőri vagy titkosszolgálati szervek – akiknek erre jogosultságuk van – törvényt sértettek volna.

Szelényi Zsuzsanna az ülés után tartott sajtótájékoztatóján azt monda: a belügyminiszter tájékoztatása szerint célzottan nem figyeltek meg senkit, de attól még “nem célzottan” gyűjthettek információkat, ezért ez ügyben további tájékoztatást fog kérni Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik