Belföld

Három népszavazási kérdést is elkaszált a választási bizottság

Az egyiket még 2011-ben nyújtották be, a nyugdíjjogosultság elvonásáról szólt.

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság három népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. Ezek közül az egyiket még 2011-ben nyújtották be LMP-s képviselők.

A Schiffer András, Szél Bernadett és Scheiring Gábor által jegyzett kérdés így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2011. január 1-ig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?

Az Országos Választási Bizottság úgy ítélte meg, hogy ha a népszavazáson az igenek lesznek többségben, az alkotmányt is módosítani kell, az alkotmány módosításáról viszont nem lehet népszavazást tartani. A képviselők a határozat ellen kifogást nyújtottak be, az Alkotmánybíróság pedig új eljárásra kötelezte az OVB-t. A választási bizottság ezután hitelesítette az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, de ezt a döntést is megtámadták az Alkotmánybíróságnál.

A Nemzeti Választási Bizottság közlése szerint általuk „nem ismert okból” több mint négy év elteltével, április 28-án hozott határozatot az Alkotmánybíróság, amellyel megint új eljárásra utasította az NVB-t, arra hivatkozva, hogy a kérdés a költségvetési törvény egyes elemeinek módosítását vonná maga után, amiről ugyancsak nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB keddi ülésén két ellenszavazattal megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését. Egyebek mellett megállapították, hogy 2012-től alapvetően és jelentősen megváltozott a nyugellátás rendszere, a népszavazási kérdés tízféle megszüntetett ellátást érintene, így nem felel meg az egyértelműség követelményének.

Az NVB a következő két kérdést is elutasította:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar termőföld tulajdonjogát ne szerezhesse meg olyan magánszemély, aki nem rendelkezik magyar állampolgársággal?

Legyen-e nemzeti ünnep június 16., a Rákóczi-szabadságharc kezdete?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik