Belföld

Na, mivel küzd a kormány az offshore cégek ellen?

Az adóterhek csökkentésével.

Bánki Eriket, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökét azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az LMP kezdeményezésére hétfőn az offshore cégek elleni fellépésről tart vitanapot a parlament. A képviselő közölte, hogy az offshore-paradicsomoknak is nevezett, főként karibi térségbeli országok szabályozási hátterének két hátrányos következménye van Európára nézve:

  • az egyik, hogy az ezekben az országokban bejegyzett cégeknél nem deríthető fel a valós tulajdonosi háttér,
  • a másik, hogy az ottani kedvezőbb adózási lehetőségek adóbevételeket vonnak el.

Az utóbbi a fájóbb pont, amivel egész Európa küzd.

Hozzátette, a magyar kormány azzal próbál védekezni az adóelkerülés ellen, hogy

folyamatosan csökkenti az adóterheket: az 500 millió forint árbevétel alatti vállalkozásoknak 10 százalék a társasági nyereségadójuk, a személyi jövedelemadójuk pedig 15 százalék.

Azt a lélektani határt kell elérni, amely fölött “nem kezdenek el variálni az üzletemberek”, és ez észrevehetően 10 és 20 százalék között mozog – mondta Bánki Erik, hangsúlyozva: ezzel próbálja a kormány Magyarországra vonzani a befektetőket, és meggyőzni a magyarokat arról, hogy “itt hagyják a pénzüket”.

A politikus értékelése szerint nemcsak az a probléma az adóelkerüléssel, hogy a költségvetés bevételtől esik el, hanem hogy az a pénz “kikerül az országból, nem forog a magyar gazdaságban”. A rendszerváltás óta mintegy 48 ezer milliárd forint került ki így az országból, ami a költségvetési hiány 2,5-szerese – közölte.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik