Belföld

Már nem magyarok

Az államfő ezúttal négy állampolgárság visszavonásáról döntött.

A Magyar Közlönyben névvel, születési hellyel, dátummal jelenik meg, hogy a köztársasági elnök – a belügyminiszter előterjesztésére – kiktől vonja vissza az állampolgárságot.

Nem magyar állampolgár többé:

Szidej Jenő (Szidej Jevhenij Jevhenovics; Nagyszőllős, 1989. február 16.)

Maier Angelica Monica (Avasfelsőfalu, 1977. szeptember 30.)

Jovicin Marko (Beograd, 1982. november 12.)

Komarov Aleksandar (Csurog, 1968. szeptember 10.)

Az állampolgárság visszavonása korábban nem volt gyakori, de Áder János egyre többször kényszerül erre. A törvény alapján

9. § (1)46 A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Nincs helye a visszavonásnak a magyar állampolgárság megszerzésétől számított tíz év elteltével.

(2)47 Az állampolgárság visszavonására okot adó tény fennállását az állampolgársági ügyekben eljáró szerv határozattal állapítja meg. A határozat felülvizsgálata a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól kérhető.

(3)48 A magyar állampolgárság visszavonással történő megszüntetéséről – a miniszter előterjesztése alapján – a köztársasági elnök dönt.

(4) A magyar állampolgárság visszavonásáról szóló határozatot a Magyar Közlönyben közzé kell tenni.49 A magyar állampolgárság a határozat közzététele napján szűnik meg.

A Magyar Közlönyben közzétett határozatok azt látszanak igazolni, hogy az utóbbi években mégis dübörgött a honosítási biznisz, noha Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban többször is a legszigorúbb eljárások közé sorolta az állampolgárság megszerzését. Egyre több külföldi él vissza a honosítás lehetőségével.

Tavaly 72 magyar állampolgárságot vontak vissza. Ez csaknem hússzorosa az előző évinek. 2013-ban egy, 2014-ben három, tavaly 72 magyar állampolgárság visszavonásáról döntött az államfő. Idén már arra is volt példa, hogy egy 3 éves kislánytól (és vélhetően hatéves testvérétől is) is megvonták az állampolgárságot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik