Belföld

Gaskó öröksége nyomja a Liga Szakszervezetek vállát

Az érdekképviselet új vezetője hasonlóan erős szakszervezetet szeretne, mint ami Franciaországban van.

Nehéz örökséggel és nehéz időszakkal kell szembenézni – mondta a Népszabadságnak a Liga Szakszervezetek múlt héten megválasztott új elnöke. Doszpolyné Mészáros Melinda nem akar beköltözni a sokszor kifogásolt elnöki „luxusirodába”, felajánlotta, hogy azt inkább a tagszervezetek és a munkatársak használják.

A lap megjegyzi: az előző elnök, Gaskó István látványosan jó kapcsolatokat ápolt Orbán Viktorral. Az új szakszervezeti vezető erre azt mondta. a konföderáció alapszabálya rögzíti a pártsemlegességet, szerinte a szakszervezeti szövetség a politikai térben semmilyen szerepet nem tölthet be, feladata kizárólag a munkavállalók érdekeinek képviselete lehet.

Doszpolyné sem tagadta, hogy Gaskó nagy erkölcsi károkat okozott, megjegyezte viszont, hogy a kifogásolható ügyletei – így a luxusautó, a benzin- és szállodaszámlák – a vasúti érdekszövetségekhez köthetőek. Vagyis a Ligának közvetlenül nem okozott kárt, de „súlyos örökséget hagyott maga után”, és sokat kell dolgozni a szervezet hitelességének visszaszerzéséért.

Az új elnök egyébként sajnálja, hogy a vitatott ügyekről kell beszélni, miközben lenne miről gondolkodni. Franciaországban a szervezett munkavállalók aránya csak nyolc százalékos, mégis megbénul a sztrájktól az élet, viszont ott a dolgozóknak ad igazat a lakosság. Doszpolyné szerint ezt kellene Magyarországon is elérni, és elmagyarázni az embereknek, hogy semmit nem tehetnek önmagukban a vezetők, ha nem állnak mögéjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik