Belföld

Janiczak: meglepett Vona lemondása

Az ózdi polgármester a pártelnök egyik csodafegyvere, hiszen Vona úgy véli, helyben sikeres emberekkel lehet nagyobb esély a kormányváltásra. Villáminterjú Janiczak Dáviddal a Jobbik tisztújításáról.

A párt kongresszusán Vona Gábor bejelentette, lemond a frakcióvezetésről, Volner János javára. A rendezvény szünetében kérdeztük arról Janiczak Dávid ózdi polgármestert, milyen benn a hangulat.

Milyen benn a hangulat? Megy a leszámolás, ahogy arról többen is írtak előzetesen?

Nagyon jó hangulatú a kongresszus, pozitív a gondolkodásmód és mindenki várja, milyen lesz az a változás, ami előttünk áll. A 2018-as kormányzásra készülünk a zárt ajtók mögött.

Mennyire lepte meg Vona lemondása?

Szerintem nem csak engem, hanem mindenkit meglepett ez a bejelentés. De elmondta, kizárólag az elnöki feladataira próbál koncentrálni, ez pedig megköveteli azt, hogy bizonyos más funkciókról lemondjon.

Mi az az elnöki feladat, mégis?

A kormányzásra való felkészülés.

Figyelte a kongresszus közben Novák Elődöt? Hogyan éli meg, hogy épp most szorítják háttérbe?

Kettővel mellettem ül, nem nagyon tudtam figyelni. De nem gondolom, hogy háttérbe szorítanák.

Nem indulhat alelnöknek.

De a pártban nem csak azoknak van feladata, akik pozíciókat töltenek be, hiszen akkor nagyon szűkös lenne a palettánk, Novák Előd már megtalálta a helyét a párton belül és megtalálta a célt is, amiért dolgozni fog (ez a népesedéspolitika, T. R.). Úgy gondolom, ő is bizakodó a jövőt illetően.

38 százaléknál kicsivel többen támogatták jelölésükkel azt, hogy alelnök legyen. Elég lesz?

Nem tudom, hamarosan kiderül.

De reménykedik?

Persze, azért jöttem, hogy alelnök legyek, tudom, hogy a kongresszus bölcs döntést hoz majd. Bármi történjen is majd, alá rendelem magam a döntésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik