Belföld

Így fog kinézni a római-parti mobilgát

Több önálló szakaszból áll majd a csillaghegyi öblözet védelmét szolgáló védmű építése a mostani tervek szerint, mondta az Indexnek Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Az első szakaszban egy 1,2 méter átmérőjű parti vízvezetéket cserélnek, egy gömbgrafitos öntöttvas csövet tesznek be helyette.

Emellett a gátrendszer (töltés + mobilgát) az eredetileg tervezett 2,7 km-nél 500 méterrel hosszabb lesz, a pünkösdfürdői töltéstől az Aranyhegyi-patakig húzódik majd.

A terv szerint 3,2 kilométeren mobilgát lesz a Duna mellett, írja a lap. A lakótelep mellett húzódó, már meglévő pünkösdfürdői töltésnél lesz könnyebb dolga a kivitelezőnek: itt a gát koronájába (a töltés tetején húzódó új szervizútba) építik be a mobilgát alapjait. A mobilgát, ha berakják az elemeit, az út felszínétől (a töltéskoronától) számítva 1,2 méter magas is lehet.

A mostani terv szerint aluötvözet mobil árvízvédelmi fal épül majd, aminek nem lesznek a földből kiálló állandó elemei, síkban beilleszkedik majd a mellette haladó szervizút felszínébe. A két-három nap alatt felrakható mobilgát néhol a 4 méter magasságot is elérheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik