Belföld

Eljárást indíthat Magyarország ellen Brüsszel

Kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt — értesült a Népszabadság.

A lap úgy tudja, az uniós testület várhatóan ma délelőtt hozzá meg a döntést, az eljárás megindítását pedig a tagok többsége támogatja. Magyarország a harmadik EU-s tagállam lehet Szlovákia és Csehország után, amelyet faji egyenlőségről szóló irányelvek megsértése miatt vonnak felelősségre.

A magyar kormány körülbelül egy éve egyeztet az Európai Bizottsággal a romák oktatásáról, de úgy fest, a testület nincs megelégedve a budapesti hozzáállással.

Az EU 2000-ben fogadta el faji egyenlőségről szóló irányelvét, amely megtiltja az etnikai származáson alapuló megkülönböztetést.

Az EB tavaly indított vizsgálatot a magyar oktatási törvény módosítását illetően. A kérdés az volt, sérti-e a közösségi irányelvet és a magyar hatóságok betartják-e a gyakorlatban a hátrányos megkülönböztetés tilalmát tartalmazó nemzeti jogszabályokat.

A bizottság korábban kérdéseket tett fel a magyar kormánynak a Huszár-telepen működő iskolában folyó szegregált oktatásról és a Kúria erről szóló jóváhagyó ítéletéről.

A Népszabadság szerint az Európai Bizottság azt a következtetést vonta le vizsgálatából, hogy az intézmények fenntartói kiszorítják a roma gyerekeket a többségi iskolákból.

A lap megjegyzi, a brüsszeli testület hamarosan Olaszországot is felelősségre vonhatja a roma családok elkülönített táborokban történő elhelyezése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik