Belföld

Titkos bejárat vezetett a föld alatti marihuánaültetvényhez Tégláson – Videóval

Ötvenmillió forint - ennyit ért, amit  a rendőrök a rejtekhelyen találtak. A férfi "fehér özvegyet" termesztett. Targonca nyitotta a bejáratot.

Föld alatti marihuánaültetvényt számoltak fel a rendőrök Tégláson. A nyomozóknak még múlt héten jutott a tudomására, hogy egy debreceni férfi nagyobb mennyiségű drogot akar venni egy téglási dílertől. Még aznap, összehangolt akcióban elfogták az üzletelőket. Előbbi gyanúsított menekülni próbált, közben elhajította a nála lévő körülbelül fél kiló kábítószert.

A nyomozók mindkét férfinál házkutatást tartottak, a téglási gyanúsított garázsában 90 kilogramm vágott dohányt, míg társa otthonában 1900 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak, ezért értesítették a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt.  Felmerült, hogy előbbi gyanúsított Tégláson, egy házban nagyobb mennyiségben tart eladásra kábítószert. A rendőrök az ott tartott házkutatáskor további 645 kilogramm vágott dohányt és dohánylevél-darálót találtak, amelyet a NAV Hajdú-Bihar megyei pénzügyőrök a helyszínen lefoglaltak és jövedéki igazgatási eljárást indítottak.

A rendőrök átfésülték a tanyát, ekkor vették észre, hogy az egyik melléképület padlójának széle megrepedt. A férfi a nyomozóknak megmutatta, hogy a padló a titkos bejárata egy földalatti marihuánaültetvénynek. A betonpadlót egy földbe süllyesztett villás targonca hidraulika-rendszere emelte fel, csak úgy lehetett lejutni. A föld alatt kiépített helyiségben összesen 224 tő – különböző fejlettségű – vadkendert, körülbelül 4,5 kilogramm előre csomagolt marihuánát és a kábítószer-termesztéshez szükséges eszközöket foglaltak le. A botanikus szakértő elsődleges véleménye alapján a növények kábítószernek minősülnek.

A gyanúsítottól lefoglalt „white widow” kábítószer feketepiaci értéke körülbelül 50 millió forint, míg a dohányáru értéke meghaladja a 11 millió forintot.

A két gyanúsított őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. A téglási férfival szemben kábítószer-kereskedelem, míg a debreceni férfival szemben kábítószer birtoklása bűntette miatt indult eljárás.  A NAV emberei pedig költségvetési csalás bűntett és jövedékkel visszaélés elősegítése bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak.

Olvasói sztorik