Belföld

Rezsicsökkentéssel készülhet a 2018-as választásokra a Fidesz

Szerdán új stratégiát hirdet az MVM Magyar Villamos Művek, írja a Népszabadság. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó állami energiatársaság áramszolgáltatók felvásárlásától sem zárkózik el. Ez a lap szerint azt jelenti, hogy a Miniszterelnökséghez tartozó ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató nem tárgyal majd a a német RWE-vel az Elmű-ÉMÁSZ lakossági üzletágáról és hálózati cégei 49 százalékáról. Pedig a múlt évben még erről volt szó.

Orbán Viktor azért adhat most mégis terjeszkedési lehetőséget az MVM-nek, mert az állami csoport egy újabb rezsicsökkentésre készül, ami a választások előtt nem jön rosszul a kormánynak. Ha ez így történik, akkor a Seszták Miklós vezette NFM győzne Lázár János új energiakoncepciói felett. A lap szerint ez már belháborúra enged következtetni. Az MVM mellett áll a Mol is, így az NFM–MVM–Mol hármas a lap szerint úgy érzi, Lázárék „nonprofit energiaszolgáltatása” az elmúlt egy év alatt gazdaságilag fenntarthatatlannak bizonyult.

Az MVM célja öt évre lekötni a piacon a lakosságnak szánt áramot és a gázt alacsonyabb áron tartaná. Ennek az lenne az eredménye, hogy a 2018-as választásokra a mostaninál alacsonyabb rezsi lenne. A lap szerint Orbán hatalma fenntartása érdekében szívesen tart több vasat a tűzben, de abban mindenki egyetért, hogy Lázár János arcmentése fontos. Elképzelhető, hogy a “harcnak” az lesz a vége, hogy  Orbán ezután is hagy feladatokat Lázáréknál, de az MVM-nek is engedi a bizonyítást, szóval az MVM-é az áram, a többi marad az ENKSZ-nél. Bárhogy is alakul, az ENKSZ maradni fog.

Egy másik verzió az, hogy az ENKSZ megtartaná és az árammal tovább bővíthetné a lakossági ellátást, de a hálózatok az MVM-hez kerülnének. Persze nem ingyen, értéke nagyjából 90 mil­liárd forint.

Azt, hogy ebből mikor lesz rezsicsökkentés nem tudni, de a miniszterelnök biztosan azt szeretné, hogy a 2018-as választások előtt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik