Belföld

Orbán kolostorba vonul, utána átveszi Áder helyét  

A miniszterelnöki rezidencia csak ideiglenesen költözik a Karmelita-kolostorba, a távlati tervek szerint végleges helye a Sándor-palotában lesz.

Az államfő úgy húsz év múlval a Sándor-palotából a Budavári Palotába költözik – mondta Lázár János egy keddi háttérbeszélgetésen, amiről az InfoRádió számolt be.

Hárem, színház, kolostor: ideális helyszín a kormányzásra

Jelenleg a szintén a Várban található Karmelita-kolostor felújítása zajlik, melynek átadási határideje 2017 novembere, de a régészeti feltárások miatt nem biztos, hogy tartható a menetrend.

Lázár elszólta magát, direkt

“A következő köztársasági elnök még marad a Sándor-palotában.”

Sokatmondóan somolyogva így fogalmazott Lázár János a sajtóbeszélgetésen. Verbális és nonverbális fegyvertárát bevetve alighanem arra célzott, hogy az új, elvileg 2017 májusában hivatalba lépő államfő már nem Áder János lesz.

Az alábbi, szintén ironikus mimikával kísért megjegyzés is helyet követel magának a lázári szellemességek lexikonában:

“A Sándor-palotában lesz majd a miniszterelnök és hivatala rezidenciája… Természetesen a mindenkori miniszterelnökről beszélek, nem a mostaniról.”

Amint elkészülnek a karmelita rekonstrukcióval, ide költözik a kormány egy része, másfél száz ember. Itt lesz a kormány új ülésterme (jelenleg a Parlament Munkácsy-termét használja e célra a kabinet). Itt kap helyet a kormányfő és stábja, valamint a kabinet miniszterelnökhöz tartozó tagjai: a miniszterelnök-helyettes, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a miniszterelnökséget vezető miniszter – e posztokat jelenleg Semjén Zsolt, Rogán Antal és Lázár János töltik be.

Lázár János szerint a rekonstrukció alatt álló épületegyüttes két részből áll majd: az egyik egységben kap helyet a miniszterelnöki rezidencia és a minisztériumok irodái, a másikban rendezvényterem funkcionál, ami a kert egy részéhez hasonlóan szabadon látogatható lesz. A rekonstrukció eleme a Szent György tér felújítása is, amire építészeti ötletpályázatot írnak ki.

Az épület puritán lesz, nem urizál!

Ezt állította Lázár János. Majd arról mesélt, hogy az évtizedekig kolostorként működő épületben volt, hogy színház üzemelt, a török hódoltság idején háremnek is otthont adott.

Lázár ironikus megjegyzése:

Vagyis a politikával összefüggésbe hozható összes szakma kapcsolatba hozható a kármelitával.

Budapest, 2015. szeptember 3. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. szeptember 3.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 3-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány tervezi a komplett Várnegyed felújítását, cél, hogy a Budavári Palota közfunkcióikat láthasson el. Ennek eredményeként Lázár János szerint elképzelhető, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár a Palotanegyedbe, a Magyar Rádió régi épületegyüttesébe költözik, egységet alkotva így a Magyar Nemzeti Múzeummal. Lázár János szerint később további minisztériumok is a Várba költözhetnek (cuccol a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium, jelenlegi épületeiket eladja az állam), így összesen további ezerötszáz ember jut a Várba.

Vár állott, most mélygarázs

A minisztertől tudni, hogy a kolostor egykori kápolnája helyén könyvtárat rendeznek be, ehhez maga Lázár János ragaszkodott, s verte keresztül akaratát a döntnökö(kö)n. Ennek kapcsán jegyezte meg:

A politika intellektuális műfaj. Ha nem is mindig úgy űzzük.

A kolostor felújítása idejére forgalmi változások lehetnek, erről és a közlekedés-szervezési kérdésekről a BKK-val egyeztetnek.

A Budai Vár panorámája, sziluettje a világörökség része, a változtatásokkal kapcsolatos egyeztetéseket az UNESCO-val Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár végzi.

A tárcák Várba költözése miatt parkolóhelyek létesülnek, egy kétszáz férőhelyes mélygarázst június végén adnak át, és továbbiakat is terveznek – erősítette meg Csepreghy Nándor. Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármestertől tudni, hogy a kivitelezés alatt a várfalon az elmúlt évtizedekben keletkezett repedéseket javítják, a várfalat megerősítik.

Poén

Lázár János már azon is töri a fejét, milyen festmények kerülnek a kolostorba. Kossuthnak, Andrássynak, Tiszának, Széchenyinek, Bethlen Gábornak biztosan lesz itt portréja, s miniszter ígéri, a kortárs képzőművészet is teret (falat) kap jövő év végére. Mi több, megeshet, hogy régi korok jeles közélőit ábrázoló karikatúráknak is örvendezhetnek majd kortárs politikusaink, csak a vicc kedvéért.

Cech

A karmelita kolostor 13.968.000.000 (ejtsd: tizennégymilliárd) forintból újul meg.

A kivitelezést a Confector Kft. nyerte el, szerződést 2016. márciusában kötött a Miniszterelnökséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik