Belföld

Egyszerűen bezárták a demens időseket a fegyverneki otthonban

Elképesztő körülmények uralkodtak az intézményben, a lakók éhezésre és hidegre panaszkodtak.

„Középkori állapotok” uralkodtak a fegyverneki idősotthonban – derül ki az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére indult vizsgálatból, amiről a Magyar Nemzet írt.

Az ombudsmanhoz azért fordultak a panaszosok, mert állításuk szerint az otthon vezetője agresszíven viselkedik a személyzettel és a lakókkal is. A lakók mindig éhesek és fáznak, elégtelen a fűtés és rosszak a higiénés körülmények.

A kormányhivatal ellenőrzése során megállapították, hogy az épület állaga elhanyagolt, az évenkénti festés elmaradt. A mellékhelyiségek, zuhanyzók felújításra szorulnak. Ráadásul súlyos szakemberhiány is volt: a jogszabályok szerint az ötven ápolt mellett legalább 12 ápoló-gondozót, valamint egy mentálhigiénés munkatársat kellett volna alkalmazni, ehhez képest mindössze kilencen dolgoztak az intézményben.

A takarítást és a mosást is a gondozó személyzet végezte, ahogy a konyhai személyzet feladatát is. Az idősek fejlesztésével senki nem foglalkozott, nem szerveztek foglalkozásokat, szabadidős tevékenységet. Az emeleten négy kerekes székes beteg élt, de se lift, se lépcsőn járó szerkezet nem volt számukra felszerelve.

Nem foglalkoztak a szellemileg leépült ellátottakkal sem, két embert egyszerűen bezártak egy szobába, és még jelzőkészüléket sem biztosítottak, amelyen keresztül segítséget tudtak volna kérni, ha szükség van rá.

A hatósági intézkedéseknek köszönhetően egyébként felszámolták a súlyos szakemberhiányt, de az ombudsman szerint az otthon továbbra sem felel meg a szakmai követelményeknek, még mindig nem biztosítanak például olyan programokat, amelyek legalább szinten tartanák az idősek készségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik