Belföld

NHKV: olyan nem fordulhat elő, hogy a lakossági hulladékot nem szállítják el

Néhány hónapon belül teljesen leállhat több településen a szemétszállítás. Ezt jósolták önkormányzati vezetők az RTL Klub híradójának. A kormány áprilistól államosította a a lakossági hulladékszállítást, de bekövetkezett, amitől sokan tartottak, az állami holding még a számlákat sem képes kiküldeni, a pénzvisszaosztás sem működik, a cégek eddig egy fillért sem kaptak.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében reagált az állításokra. Közleményüket alább változtatás nélkül közöljük.

Reakció a hulladékgazdálkodással kapcsolatban megjelent állításokra

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) célja a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése és továbbfejlesztése, továbbá a hatékony, magas színvonalú szolgáltatás biztosítása. A sajtóban megjelent állításokkal szemben a kormány április 1-jével nem államosította a lakossági hulladékszállítási ágazatot. A valóság ezzel szemben az, hogy az Országgyűlés által megalkotott jogszabály nem érinti a közszolgáltatók tulajdonviszonyait.

 

Az NHKV nem holding, hanem egy jogszabályi keretek között működő koordináló szerv, így nincs sem a tulajdonában, sem pedig résztulajdonában egyetlen közszolgáltató sem. Az átalakítás első lépéseként kezdte meg működését az NHKV, majd április 1-jétől megváltozott a hulladékgazdálkodási rendszer is. Fontos hangsúlyozni: eddig az április előtti tevékenység után kellett közszolgáltatási díjat beszedni, amelyet még maguk a közszolgáltatók tehettek meg, az új rendszerben még csak most kezdődnek a kifizetések az április 1-jét követő tevékenységekért. Az országban eltérő rendszerben van ahol 1 hónapos, van ahol negyedéves a közszolgáltatási díj befolyásának ütemezése.

 

Az NHKV célja, hogy valamennyi közszolgáltatóval együttműködjön, továbbá – ahogy eddig is – nyitott minden egyeztetésre a hatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása érdekében. Végezetül: a jogszabályi előírások alapján olyan nem fordulhat elő, hogy a lakossági hulladékot nem szállítják el.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik