Luxembourg, 2016. május 23.
Az Országgyûlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér László, az Országgyûlés elnöke látható felszólalás közben egy kivetítõn az Európai Unió parlamenti elnökeinek luxembourgi konferenciáján 2016. május 23-án.
MTI Fotó: Országgyûlés Sajtóirodája
Belföld

Kövér László: Magyarország is erősebb Európai Uniót szeretne

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 15:41

Az uniós tagországok házelnökei egyetértettek abban, hogy Európa válságban van, az unió polgárai egyre kevésbé hisznek az Európai Unióban - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Európai Unió parlamenti elnökeinek kétnapos luxembourgi konferenciáját követően az MTI-nek nyilatkozva kedden.
Korábban a témában:

Kövér László szerint az unió bizalmi válságára jó példa az brit uniós tagságról rendezendő népszavazás vagy a közelmúltban Hollandiában tartott, az ukrán társulási megállapodást elutasító voksolás.

A házelnök ide sorolta az osztrák államfőválasztást is, amelynek eredménye azt mutatja, hogy a választók közel ötven százaléka szavazott a szabadságpárti jelöltre úgy, hogy a kormányon lévő koalíciós pártok jelöltjei nem is kerültek be a vasárnapi második fordulóba.

Mindez azt mutatja, hogy hatalmas bizalmi deficit van az Európai Unió körül, köszönhetően a migránsválság félrekezelésének

– fogalmazott.

Kövér László elmondta, hogy Európa jövőjével kapcsolatban a tanácskozó politikusok hozzászólásainak legtöbbjét a felszínesség jellemezte.

Véleménye szerint a vitáknak és nézetkülönbségeknek értékválasztásbeli alapja van. Már Magyarország csatlakozását megelőzően sem volt meg az alkotmányozáshoz szükséges közös európai értékalap, amelytől Európa azóta még távolabb került – húzta alá.

A kedden elfogadott záródokumentumról elmondta: jelentősége abban áll, hogy Európát is megosztó kérdésékre próbál választ találni.

Az Európa előtt álló kihívásokra való válaszként a luxembourgi elnökség a mélyebb, politikai integráció erősítését jelölte meg, ugyanakkor az ettől eltérő módosító indítványokat sikerült keresztülvinni

– hangsúlyozta.

A legfontosabb kérdés, amellyel kapcsolatban kirajzolódott a visegrádi országok markáns véleménye, az volt, hogy a kötelező áttelepítési mechanizmus kvótarendszere nem elfogadható megoldás.

Kiemelte: több más ország is a visegrádiakhoz nagyon hasonló álláspontot hangoztatott a vita során. Amíg korábban Magyarország egyedül maradt a migrációs válság megoldására, az illegális bevándorlás megállítására adható javaslataival, addig mára lényegesen közeledtek az álláspontok ezekben a kérdésekben – mondta a házelnök.

A kétnapos tanácskozás eredményeivel kapcsolatban arról tájékoztatott: a nemzetállami parlamentek törekvése az, hogy megpróbáljanak szorosabb együttműködést kialakítani egymással. Ennek célja, hogy Brüsszellel, az Európai Unió intézményeivel szemben hatékonyabban tudjanak fellépni. Európa jövőjét illetően a parlamenti vezetők többsége nem támogatja a brüsszeli központosítást – mondta.

Magyarország is erősebb Európai Uniót szeretne. A kérdés csak az, hogy milyen területen legyen erősebb és hogyan kellene ezt elérni

– mondta.

A házelnök arról tájékoztatott, hogy Luxemburgból Londonba utazik tovább, ahol részt vesz a Becket Szent Tamás vértanú emlékére rendezett ünnepségsorozat rendezvényein.

Kövér László Londonban megbeszélést folytat Baroness D’Souza felsőházi elnökkel, John Bercow-val, a képviselőház elnökével, találkozik a brit parlament magyar-brit baráti tagozatának (Hungary APPG) tagjaival és ünnepi szentmisén vesz részt a Parlament St. Mary Undercroft kápolnájában. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

A police officer (R) directs a woman carrying a bunch of flowers near the Manchester Arena in Manchester, northwest England on May 23, 2017 following a deadly terror attack at the concert at the venue the night before. 
Twenty two people have been killed and dozens injured in Britain's deadliest terror attack in over a decade after a suspected suicide bomber targeted fans leaving a concert of US singer Ariana Grande in Manchester. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.