Belföld

Irodalmi idézettel kérdezték államtitkára és Mészáros Lőrinc kávézásáról a minisztert

„A véletlen a felkészült szellem jutalma?”

Ezzel a Richard Preston idézettel vonta kérdőre Vadai Ágnes a földművelésügyi minisztert. A DK független képviselője még mindig nem tartja hihetőnek, hogy a felcsúti polgármester az agrártárca földárveréseket felügyelő államtitkárával véletlenül futott össze, kávézott és közben csak a fociról beszélgettek.

Véletlenül éppen aznap, néhány órával később a Nemzeti Földalap visszavont néhány olyan földárverési hirdetményt, amelyeken Mészáros Lőrinc cégének és testvérének az államtól bérelt földjei kerültek volna a kalapács alá. A hivatalos magyarázat szerint az NFA az árveréseket nem lefújta, csak ütemezte május 30-ára.

Ugyanakkor Vadai Ágnes nem hisz a véletlenekben. Szerinte mindennek célja, oka van. Ezért azt kérdezte a minisztertől, mikor fog Bitay Márton

“véletlenül találkozni” Ács Sándornéval a Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, hogy beszéljenek a földügyekről? Mivel a válasz nem érinti a 2002-2010. év közötti kormányokat, azok megemlítését kérem, mellőzze a válaszában!

A miniszter egyrészt azt válaszolta, hogy a május 19-i árveréseket valóban csak technikai okok miatt ütemezték át, és a sajtó spekulációival ellentétben a visszavont területek mindegyike kalapács alá kerül. Fazekas Sándor azt is cáfolta, hogy Kishantos ügye nem érintené a 2002-2010. közötti kormányokat, hiszen a

Kishantosi Nonprofit Kft. elleni peres eljárásban ugyanis 2009-ben, az önök kormányzása idején született először jogerős ítélet, ami a céget 27 millió Ft megfizetésére kötelezte a Magyar Állam részére. A felszámolástól azzal menekült meg a Kft., hogy 2010-ben a kormányalakítást követően az új NFA vezetése részletfizetési kedvezményt biztosított a cégnek.

A miniszter egyébként Bitay Mártontól úgy tudja, államtitkára kétszer is találkozott a Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Ács Sándornéval azért, hogy földügyekről beszéljenek; a találkozókon a földtörvényről és a „Földet a gazdáknak!” Programról esett szó. Korábban Fazekas Sándort arról is kérdezték, árulnak-e munkahelyén kávét a büfében, de a miniszter azt nem tartja számon, beosztottai a Four Seasonsben vagy máshol szeretnek-e kávézni. 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik