Belföld

Huszonegy éve két embert ölt meg Budapesten – 19 évet kapott

Az akkor mindössze 19 éves fiú első perctől a rendőrség látókörében volt,  de az akkori DNS-technológia még nem volt elég fejlett. Végül egy cigicsikk buktatta le.

Tizenkilenc év fegyház – a Fővárosi Ítélőtáblán is ennyit kapott az a férfi, akit egy 1995-ben elkövetett kettős gyilkossággal vádolnak. Az ügyészség nem fellebbez. Első fokon a Fővárosi Törvényszék döntött még tavaly júliusban. A tettest 19 évvel a gyilkosság után kapták el, egy cigicsikk lett a veszte. Amikor a brutális bűncselekményt elkövette, mindössze 19 éves volt.

A holttestekre 1995. május 21-én, este 6 óra körül találtak rá otthonukban, egy XIV. kerületi, Emília utcai házban. A 79 éves férfit és 74 éves feleségét az akkor még ismeretlen tettes bántalmazta és több késszúrással megölte. Az eljárást 1997. május 9-én megszüntették, ám 2014 februárjában új információ merült fel az üggyel kapcsolatban, ezért a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozás folytatását.

Kiderült, a tettes 1995. május 20-án látogatta meg az idős házaspárt, akiknek pár ezer forinttal tartozott. Szóváltásba keveredett a 79 éves férfival, mivel nem tudta visszaadni a kölcsönkért összeget. A tettes fogta az idős ember sétabotját és azzal ütötte, míg áldozata a földre esett. Felesége egy sodrófával próbálta védeni, ám támadója kicsavarta a kezéből a konyhai eszközt és azzal bántalmazta az asszonyt. Ezután elővett egy kést a konyhaszekrényből és azzal többször megszúrta mindkettejüket.

A helyszínt a férfi csak órákkal később hagyta el, még átkutatta a lakást készpénzért, rágyújtott több cigarettára, a házaspár kulcsával bezárta a kaput és a kulcsot egy lefolyóba dobta, majd Sepsiszentgyörgyre utazott.

Egy akkor mindössze 20 éves lány – az áldozatok unokája – volt az, aki rátalált a holttestekre. Azért ment aznap nagyszüleihez az apjával, hogy megmutassák a ballagási képeit. Már a kapun sem jutottak be, mert bele volt törve a kulcs a zárba. A fiatal bemászott a kerítésen, benyitott a bejárati ajtón, és látta, hogy nagyapja ott fekszik a földön. Minden szét volt dobálva a házban,  pedig a nagyszülei rendmániások voltak.

Az akkor mindössze 19 éves fiú első perctől a rendőrség látókörében volt,  de az akkori DNS-technológia nem tette lehetővé, hogy minden kétséget kizáróan rábizonyítsák. Éppen fél évvel a bűncselekmény elévülése előtt kapták el. Úgy élt, mintha semmi nem történt volna. Hazament Ro­má­niá­ba, aztán visszaköltözött, megnősült és gyereke született. Rá­adá­sul nem is messze a nagyszülei házától, a szomszédos kerületben élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik