Belföld

Éhen halt gyöngyösi kislány – Kiderült, kik hibázhattak

Tudták, hogy valami nincs rendben a családban, de bizonyítékokra lett volna szükség, ám a szülők elzárkóztak.

A terveknek megfelelően – részben – lezárultak a Heves Megyei Kormányhivatal által indított vizsgálatok a másfél éves gyöngyösi kislány halála miatt. Miközben a szülők ellen emberölés gyanújával nyomoz a rendőrség, ezek a vizsgálatok arra keresték a választ, miért nem tudta a gyermekvédelem megakadályozni a tragédiát – írja az index.hu.

Megállították: 2012 óta foglalkozott a családdal a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság. A szülők “rendkívül zárkózottan éltek”, gyermekjóléti szolgálat és a védőnő hiába próbálkozott. Egy kivétel volt, az orvosuk. Amikor az egyik gyerek miatt miatt esetmegbeszélést hívtak össze, a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai egymásnak ellentmondó véleményen voltak. Többször is indult védelembe vételi eljárás a gyámhatóság előtt, de – a véleménykülönbségek miatt – az mindig eredménytelenül zárult.

Közben a gyámhatóság 2013-ben feljelentette a szülőket kiskorú veszélyeztetése miatt. Próbálta velük felvenni a személyes kapcsolatot, kezdeményezte az elővezetésüket, és kereste a szakmai társszerveket, hogy szerezzenek be bizonyítékokat. 2016 márciusában jelezte a védőnő és az orvos, hogy nincs személyes kapcsolat a családdal, a kötelező védőoltások elmaradtak. A közlemény szerint a veszélyben lévő gyerekeket azért nem vették el a szülőktől, azért nem emelték ki a családból, mert a család életvitelére, gyermekgondozási hiányosságaira egyéb bizonyíték a szülők elzárkózása miatt nem állt rendelkezésre, ezért a védelembe vételi eljárásokat a gyámhivatal megszüntette. Sem a gyermekjóléti szolgálattól, más intézménytől vagy személytől, sem a hozzátartozóktól nem érkezett javaslat a gyermekek családból való kiemelésére. A gyámhatóság ezért ezt az intézkedést nem mérlegelte, alkalmazta.

A vizsgálat a gyermekjóléti központ javára írta, hogy igenis szoros kapcsolatot tartott a jelzőrendszer tagjaival – a védőnő jelezte a kislány súlycsökkenését, kapcsolatban voltak ezért vele is és a házi gyermekorvossal is- ,és többször javasolta a gyámhivatalnál, hogy vegyék védelembe a gyerekeket. Ugyanakkor mulasztásokat is megállapítottak: mind a gyermekjóléti központ, mind a gyámhatóság mulasztott az eredmény szerint.

Közben zajlott  egy népegészségügyi hatáskörbe tartozó vizsgálat is, ez a védőnőre és a gyermekorvosra koncentrált. A védőnőt teljesen tisztázta az eljárás, őt vétlennek találták. A vizsgálat arra jutott, hogy a védőnő a jogszabályok és a szakmai szabályok szerint járt el, mulasztást nem követett el, az orvosok szerepét azonban még vizsgálják. Az ellenőrzés befejezése június végére várható.

A kormányhivatal megjegyzi, hogy a vizsgálatok lezárultával kezdeményezik a jogszabályok módosítását, hogy hatékonyabbá tegyék a gyerekek védelmét.

Ahogy arról beszámoltunk, a másfél éves kislány holttestére másfél hete bukkantak rá egy gyöngyösi házban. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indított nyomozást– akkor még – ismeretlen tettes ellen. Az Országos Mentőszolgálat megyei szóvivője korábban elmondta, adataik szerint legutóbb tavaly novemberben látta orvos a lányt. Akkor hét kilogramm volt, fél évvel később, halála napján csak 3,5 kilogrammot nyomott.

A rendőrség múlt héten közölte: gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a szülőket. Részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy “az eljárásban kirendelt elsődleges orvosszakértői vélemény alapján felmerült a szülők büntetőjogi felelőssége”. A szülőket csütörtökön, a reggeli órákban állították elő. A párt őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, amit azóta a bíróság elrendelt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik