Belföld

Csak napi négy tanóra lehet alsó tagozatban

Erős konszenzus van az oktatás szereplői közt arról, hogy az általános iskola első négy évfolyama csak az alapkészségek fejlesztéséről szóljon, és a diákoknak egy nap alatt legfeljebb négy – 45 perces – órája legyen a jövőben – nyilatkozta a Magyar Időknek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.

Horváth a lapnak elmondta: az optimális óraszámok és tananyagmennyiségek átvizsgálása nem megy majd egyik napról a másikra, ehhez számos szakember, például oktatáskutató, pszichológus bevonására lesz szükség, ezért optimista kísérletnek tartja azt, hogy 2017 végére már felülvizsgálták és módosították a tantervet. AZ NPK elnöke a Klik átalakításával kapcsolatban előrelépésnek nevezte, hogy a köznevelési törvény módosítása értelmében az iskolák rendelkezni fognak elemi költségvetéssel, így tudnak majd tervezni, illetve részben a szakmai-dologi kiadások felett is rendelkezhetnek majd.

A testület elnöke szerint meg kell oldani a pedagógus-óraszámok kérdését, mivel az nem megoldás, ha a túlórát kifizetik, ettől a tanárok leterheltsége nem csökken. Az NPK javaslata, hogy heti 22 óra alapján lehessen az iskolákban kiszámolni a betöltendő munkahelyek számát. Így meg lehetne állapítani a szükséges álláshelyek pontos mennyiségét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik