Budaörs, 2016. április 28.
Az alacsony felvásárlási árak és az olcsó import tej behozatala ellen tiltakozó tejtermelõk demonstrálnak teheneikkel a Tesco budaörsi áruháza elõtt 2016. április 28-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Belföld

A kormány a tejtermelők mellett áll

24.hu
24.hu

2016. 05. 23. 18:35

A kormány a magyar tejtermelők mellett áll, és a rendelkezésre álló eszközökkel mindent elkövet az ágazat stabilizációjáért. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tisztában van a nemzetközi és hazai tejpiacon zajló kedvezőtlen piaci folyamatok súlyosságával - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel a tejtermelők demonstrációjára reagálva.
Korábban a témában:

A tejtermelők hétfőn petíciót adtak át a Miniszterelnökségnek, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a kormány “eredeti tervétől eltérően” jövőre csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni 5 százalékra.

Azt követelik, hogy a kormány kezelje a tejtermelők finanszírozási problémáit, és az eddiginél határozottabban lépjen fel Brüsszelben, és a visegrádi együttműködésben a tejágazatot sújtó problémák uniós megoldása érdekében. A gazdák 50 tehénnel vonultak a Margit hídtól a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

Az FM közleményében felidézi: jövőre 5 százalékra csökken a friss tej áfája, ezáltal nemcsak olcsóbb és megfizethetőbb lesz ez a fontos élelmiszer, hanem várhatóan nő a kereslet is. Intenzív tejpiaci ellenőrzések zajlanak, a kormány folyamatosan figyeli az intézkedések hatását és a tejágazat alakulását.

A közlemény kiemeli, hogy a tejtermelő gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévő támogatási jogcímeken felül.

Minden jogcímet egybevetve, a magyar tejágazat megmentésére, stabilizálására a 2015-ös 49 milliárd után idén mintegy 63,5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre, amely minden korábbinál nagyobb, és uniós összevetésben is magas.

Az FM megjegyzi, a termeléshez kötött támogatások nyújtása tagállami döntésen alapul. A magyar kormány kiemelten kezeli a tej és tejtermék ágazatot, és a termeléshez kötött támogatásokat a lehető legmagasabb szinten határozza meg. E döntés eredménye, hogy Magyarország uniós összevetésben a második legmagasabb közvetlen támogatást fizeti egy tehénre számítva.

A közlemény kitér arra is, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT), valamint az FM hasonlóan ítéli meg a jelenlegi piaci helyzetet, és közösen dolgozik azon, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat.

A szaktárca kifejti: a kormány munkájában kiemelt jelentősége van a feketegazdaság elleni küzdelemnek.

Ezt jól mutatják az elmúlt évek intézkedései, például a több lépcsőben megkezdett áfacsökkentés (ami 2017-től a friss tejre is kiterjed), az ekáer rendszer bevezetése, az online-pénztárgépek működése vagy éppen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közötti szoros együttműködésben zajló ellenőrzések.

A Nébih elnöke által elrendelt komplex tejpiaci ellenőrzés célja, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok és piaci szereplők kiszűrésén keresztül megvédje a magyar fogyasztókat a rossz minőségű tejektől, tejtermékektől. Az áprilisban indult akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, emellett több mint 100 tétel ellenőrzése van folyamatban. Az eddigi laboratóriumi eredmények alapján 6 szlovák, illetve cseh eredetű, több tízezer liternyi 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet vontak ki a forgalomból. A legnagyobb mennyiségben – több mint 21 ezer liter – cseh származású UHT-tejet hívtak vissza.

Az ágazat érdekében megtett kormányzati intézkedések mind azt a célt szolgálják, hogy a hazai boltok polcaira minél nagyobb arányban biztonságos, egészséges, hazai alapanyagból előállított tej és tejtermék kerüljön, az ágazatban tevékenykedő jogkövető gazdálkodók és vállalatok számára pedig egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak.

A szaktárca felhívja ugyanakkor a figyelmet: az áfacsökkentés továbbvitelének tervezésekor – a pozitív tapasztalatok ellenére – továbbra is tiszteletben kell tartani a költségvetés mindenkori teherbíró képességét. A közelmúlt eseményei bizonyítják, hogy a kormány elkötelezett a lakosság megélhetési terheinek csökkentésében és a feketegazdaság elleni küzdelem folytatásában. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.