Belföld

“Nézzenek magukba!” – javasolta a polgármester a körmendieknek

Lakossági fórumot tartottak a városban a menekülttábor miatt. A helyettes államtitkár szerint viccesen hangzik, hogy a menedékkérőknek is vannak jogaik.

Pénteken lakossági fórumot tartottak Körmenden, hogy a helyiek az illetékesektől kaphassanak felvilágosítást a menekülttáborról és a migrációról – számolt be az eseményről a nyugat.hu.

“Bármilyen viccesen is hangzik, de nekik is vannak jogaik”

A kormányt a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára dr. Dukai Miklós képviselte, aki kijelentette, hogy Brüsszel miatt kellett megnyitni a városban a menekülttábort, és az uniós jogszabályok miatt nincs rá lehetőség, hogy a menedékkérőket zárt helyen különítsék el.

Dukai szerint léteznek “brüsszeli erők, akik támogatják, segítik, finanszírozzák a bevándorlást”, amelyet a magyar kormány már rég megállított volna, ha rajta múlik.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: tudja, mit érezhetnek a körmendiek, mert neki is van három kiskorú lánygyermeke, és nem hagyják, hogy Körmendből Köln típusú város váljon.

A kormány nem fogja hagyni, hogy nőkre vagy lányokra vadásszanak

– szögezte le.

Egy felvetésre, hogy járványveszély miatt karanténba kellene zárni a tábor lakóit Dukai így reagált: bármilyen viccesen is hangzik, de nekik is vannak jogaik, viszont ez most nem humoros.

Akkor most mégsem Brüsszel?

A fórumon ott volt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nyugat-dunántúli régiós vezetője, dr. Sipos Anikó is, aki részben helyre tette Dukai szavait. Mint mondta, nemzetközi és magyar jogszabályok határozzák meg a menekültekkel szembeni eljárását, és az elhelyezést is.

Hozzátette, hogy a körmendi tábort jelenleg engedéllyel hagyhatják el a menedékkérők 24 órára, az ismeretlen helyre távozók kérelmeit pedig megszüntetik. A rendőrség látóterébe kerültek ellen eljárás indul.

A Vas megyei rendőr-főkapitány Dr. Tiborcz János szerint sohasem látott rendőri jelenlét van Körmenden, sőt a honvédség és a polgárőrség tagjai is teljesítenek szolgálatot a városban. A bűnözés nem nőtt az előző év hasonló időszakához képest; több ittas vezetőt találtak – számolt be az adatokról.

Sok a mendemonda és a híresztelés

Bebes István polgármester közölte: nem akar népszerűségi pontokat gyűjteni, mert bár tiltakozott a tábor megnyitása ellen, most az a feladat, hogy ne legyen probléma a működés során.

A menedékkérőket potenciális bűnözőkként beállítókat emlékeztette: nem a szírek dúlták fel a zsidó temetőt, és nem ők pisilték le bedrogozva az óvoda oldalát, mert akkor még itt se voltak. Szerinte mendemondák, híresztelések borzolják a körmendiek kedélyét.

Nézzenek magukba!

– javasolta városa lakóinak.

A nyugat.hu szerint a fórumról vegyes érzelmekkel távoztak a lakosok. Többen háborogtak a tábor miatt, más azt mondta, eddig egy-két migránst látott a városban, és nem nagyon foglalkozik velük. Megint mások közölték, hogy össze-vissza beszéltek az illetékesek, ezért nem hisznek nekik. A fórumról készül felvételt itt megnézhetik:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik