Belföld

Gyűjtést hirdettek az újságírónak, aki ellen végrehajtást kért a szegedi egyetem

SZTE Szegedi Tudományegyetem (SZTE Szegedi Tudományegyetem)
SZTE Szegedi Tudományegyetem (SZTE Szegedi Tudományegyetem)
340 ezer forintot követelnek tőle, mert egy cikkben bírálta a hallgatói önkormányzatot.

A Facebookon terjed az a felhívás, amelyben gyűjtést hirdettek annak az újságírónak, aki ellen végrehajtást kért a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény azért perelte be Szalai Balázst, mert azt firtatta egy cikkében, tisztán folynak-e az egyetemi hallgatói önkormányzati választások.

Először Török Márk perelte be az újságírót. Török – egy év szünetet leszámítva – 2007 óta az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, és 2005 óta tevékenykedik az intézmény hallgatói önkormányzataiban. Ő elveszítette a pert, az egyetem viszont kiállt mellette, és az intézmény indított eljárást. A gyűjtés kezdeményezője felveti: a HÖK-elnök tevékenysége kapcsán is számos alkalommal felmerülhetett, hogy kétes hírét viszi az egyetemnek, az intézmény mégis az újságírót vádolta jó hírneve megsértésébel.

Első fokon a Szegedi Törvényszék Szalai Balázsnak adott igazat, másodfokon viszont jogosnak találták az egyetem panaszát, és 200 ezer forint nem vagyoni kártérítés, valamint 115 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezték az újságírót. Szalai ugyan felülvizsgálatot kért a Kúriánál, ez azonban nem halasztó hatályú, így fizetnie kell, ezért hirdettek számára szolidaritási gyűjtést.

A hallgatói önkormányzat működésével kapcsolatos aggályokat egyébként alátámaszthatja, hogy az Átlátszó Oktatás blog évekig pereskedett a hallgatói önkormányzat elnökének pályázataiért, de a pályázati kiírásnak megfelelő dokumentumokat azután sem kapták meg, hogy jogerősen pert nyertek az egyetem ellen, ehelyett Török Márk az újságírókkal személyeskedő dokumentumot tett közzé. Az ügyben rendőrségi nyomozás is indult, de megszüntették arra hivatkozva, hogy az egyetemen nincs olyan szabályozás, ami a pályázatok formai kötöttségéről és megőrzéséről rendelkezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik