Belföld

Fel akarta gyújtani az alvó nőt – nyolc évet kapott érte a békési férfi

24.hu
24.hu

2016. 05. 20. 15:16

Első fokon ítéletet hozott a Gyulai Törvényszék annak a férfinak az ügyében, felgyújtotta alvó párja takaróját 2014 augusztusában Nagybánhegyesen. A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletében találta bűnösnek a vádlottat, aki nyolc év fegyházbüntetést kapott.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője pedig fellebbezett.

A vádirat szerint az érintettek 2008 és 2013 között életek együtt, de kapcsolatuk már a kezdetektől problémás volt, a férfi ugyanis többször bántalmazta párját: ököllel ütötte és fojtogatta. A veszekedések még azután sem szűntek meg, hogy a későbbi támadó elköltözött, rendszeresen kereste a nőt, először általában békülni akart, majd szitkok közepette fenyegetőzött.

A kis híján tragikus éjszakán – 2014. augusztus 24-én – a férfi elbiciklizett volt párja házához, és hallgatózni kezdett. Miután nem szűrődött ki semmilyen nesz, beosont hozzá. A nő ekkor már aludt. A támadó ekkor rágyújtott egy cigarettára, utána a nála lévő öngyújtóval meggyújtotta a takarót, amely izzani és füstölni kezdett.

A rendőrség korábbi tájékoztatásából kiderül, hogy a nő még időben észlelte, mi történt, így nem esett baja, ám azt eddig nem lehetett tudni, hogyan sikerült felébrednie.  A Békés Megyei Főügyészség tavaly novemberben közölte: az asszony kutyája nyüszíteni kezdett, és rángatta a kezét, vagyis kedvence mentette meg az életét. „Ha a sértett nem ébred fel és nem oltja el a vádlott által okozott tüzet, a tűz során felszabaduló égéstermék belélegzése 10-15 percen belül a halálához vezethetett volna” – írták.

Az ítélet indokolása szerint a vádlott a nyomozás kezdetén minden részletre kiterjedő, tényfeltáró beismerő vallomást tett, mely számos olyan információt tartalmazott, amelyről csak az elkövető tudhatott. Később azonban már tagadta a cselekmény elkövetését. A férfi beismerő vallomása, valamint a rendelkezésre álló egyéb bizonyítékok – így például a tűzvédelmi szakértői vélemény és az igazságügyi orvosszakértői vélemény – alapján a bíróság kétséget kizáróan megállapította a bűnösségét.
A büntetés kiszabásakor a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott nyomozati szakban teljes körű, tényfeltáró beismerő vallomást tett, ahogy azt is, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, és a nő nem sérült meg. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a bűncselekményt próbaidő, illetve az asszony sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt folyó büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.