Belföld

Megbékélés jöhet a Mol-INA ügyben Magyarország és Horvátország között

Brüsszelben találkozott Szijjártó Péter horvát kollégájával, keresik a megoldást.

Magyarország és Horvátország közös megoldást talál a Mol-INA-ügyre – mondta Miro Kovac horvát külügyminiszter, miután Brüsszelben találkozott Szijjártó Péterrel a NATO-tagországok külügyminisztereinek találkozóján.

Ezen a héten egyébként a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt a Mol lobbicégével. Horvátországban heves vita folyik arról, hogy szabad-e az államnak elállnia a döntőbírósági eljárástól Mol-INA ügyben.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a Mol Nyrt. stratégiailag kiemelt vállalat, Magyarország számára fontos, hogy korrektül és tisztességesen viszonyuljon azokhoz az országokhoz, amelyekben aktívan működik. Magyarország ugyanakkor azt is elvárja, hogy Horvátország tiszteletben tartsa a nemzetközi és nemzeti törvényeket – tette hozzá.

A magyar külügyminiszter szerint az előző horvát szociáldemokrata kormány és annak miniszterelnöke miatt mélypontra került a két ország kapcsolata. Miro Kovac ugyanakkor elmondta: a kormányváltás óta normalizálódott a kommunikáció. Kijelentette, biztos abban, hogy a két ország közös megoldást talál az INA-val kapcsolatos kérdésekre, de nem a médián keresztül, hanem a kormányok közti kétoldalú megbeszélések útján. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik