Belföld

Makk Károly: Vajna komoly probléma

A jó megrendelő benne van a szakmában, Vajna viszont el van foglalva a TV2-vel, a kaszinóival.

Vasárnap este vetítették a cannes-i filmfesztiválon Makk Károly Szerelem című filmjét. A  Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész a legfrissebb Heti Válaszban felidézi, miként működött az átkosban a magyar filmgyártás, majd eljut a máig, a filmügyi kormánybiztosig.

Szerinte Andy Vajna nem érti, milyen fontos lenne, hogy összejárjon a magyar filmesekkel.

Miért nincsenek például igazi vígjátékok, csak ezek az álamerikai löttyök? Kinyitom bármelyik újságot, és ömlik rám a vígjátéki téma. Persze akkor nem lehetne elkerülni, hogy a filmbeli szereplőkben ráismerjünk a saját valóságunkra…

Noha Andy Vajnát a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Makk Károly komoly problémának tartja, ezt nem hozta szóba, amikor tavaly Áder János államfőnél járt Törőcsik Marival egy tiszteletvacsorán. Most viszont elmondja a véleményét.

Üzleti zseni, aki abba a helyzetbe jutott, hogy producer lehessen. A különbség közte és a magyar filmgyártási kultúra között az, hogy mi megszoktuk a párbeszédet. A rendezők, a forgalmazók, a stúdióvezetők egy családot alkotnak. Mi azt kérdezzük egymástól: mit csinálsz legközelebb? Vajna arra panaszkodik: nem hoznak forgatókönyveket. Utóbbiból nem tud beszélgetés kiindulni.

A jó megrendelő benne van a szakmában, Vajna viszont el van foglalva a TV2-vel, a kaszinóival. Remek menedzser, de a filmgyártásban az emberi tényező a döntő.

Vajnában nincs akkora érdeklődés az emberek iránt, mint amekkorát a szakma igényelne. Azon is gondolkoztam, hogy Vajna mégiscsak más fészekaljból jön.

Szerinte egy jó megrendelő biztos elővenné Simicska Lajos furcsa történetét,

hiszen ő építette fel az egész rendszert, egykori APEH-elnökként nyilván elég sok papírba belelátott, sok mindent tudhat, aztán mi lett vele… Micsoda Filmtéma!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik