Belföld

A Jobbik az Alaptörvényt módosítaná a szexuális bűnözők, pedofilok miatt

Pedofilia-gyermekbantalmazas(210x140)(1).jpg (pedofilia, gyermekbántalmazás, )
Pedofilia-gyermekbantalmazas(210x140)(1).jpg (pedofilia, gyermekbántalmazás, )
Úgy vélik, csak úgy lehet hatékony az emberek védelme, ha a „bűnös személyek” jogait korlátozzák.

A radikális párt képviselőinek előterjesztése szerint vannak olyan élethelyzetek — például a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények — amikor a közösség érdekében, a „bűnös személyek” személyiségi jogait korlátozni kell.

Bűnmegelőzési célból fontos, hogy a lakosság tájékozódhasson a szexuális bűnözők adatairól, mivel véleményünk szerint a potenciális áldozatok érdeke megelőzi a pedofilok és más szexuális bűnözők személyes adatainak védelméhez fűződő jogát.

A Jobbik politikusai emlékeztetnek rá, hogy idén áprilisban a lengyel parlament is jóváhagyta a nemi erőszak elkövetőinek nyilvántartását elrendelő törvényt, amely elérhetővé teszi a pedofília miatt jogerősen elítéltek adatait. Ennek mintájára a magyar Alaptörvényt egészítenék ki azzal a bekezdéssel, amely szerint „a személyes adatok védelméhez fűződő jogot külön törvény korlátozhatja vagy elvonhatja” azért, hogy

minden magyar állampolgár naprakész, hatékony és időbeli korlátozás nélküli tájékoztatást kaphasson azon bűnelkövetők személyes adatairól (különösen: név, lakcím, tartózkodási hely, arcképmás, elkövetett bűncselekmény, kiszabott büntetés), akiket a bíróság a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények bármelyike miatt jogerősen elítélt, függetlenül attól, hogy egyébként az elítélt mentesült-e a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

Korábban a Demokratikus Koalíció határozati javaslatban kérte fel a kormányt, hogy hozzon létre egy nyilvános adatbázist, amelyből a szülők ellenőrizhetik, hogy a gyermekükkel kapcsolatba kerülő emberek korábban elkövettek-e valamilyen szexuális bűncselekményt.

Oláh Lajos képviselő akkor azt mondta, az úszók volt szövetségi kapitánya, Kiss László ügyéből is látszik, gyakorlatilag bárhol dolgozhatnak azok, akiket korábban szexuális bűncselekmény miatt ítéltek el. A párt egy bizottság felállítását is javasolta, amelyik azt vizsgálná, hogy milyen szexuális visszaéléseket és bántalmazásokat követtek el fiatalkorú sportolók ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik