Belföld

Szigetvári: a balliberális oldal túl könnyen kiáltott antiszemitizmust

Szerinte nem kell antiszemitának lenni, csak végtelenül cinikusnak ahhoz, hogy valaki részt vegyen a kormányoldali ellenségképgyártásban, mint Németh Szilárd.

Nevetségesnek nevezte Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt a vádat, hogy antiszemita indulatokat gerjesztett volna, amikor megkérdezte az ATV-ben Németh Szilárdot, hogy a zsidókra gondol-e az ellenzéket irányító háttérhatalomként. Németh ezen úgy megsértődött, hogy otthagyta a műsort.

Szigetvári a Népszabadságnak adott interjúban emlékeztetett: a kormányoldal évek óta azzal vádol mindenkit, aki más állásponton van, hogy Soros-ügynök, külföldi gazdasági érdekek kiszolgálója vagy Brüsszel zsoldosa. Szerinte nem kell antiszemitának lenni, csak végtelenül cinikusnak ahhoz, hogy valaki részt vegyen a politikai ellenségképgyártásban. Azt is lehetségesnek nevezte, hogy valaki műveletlenségből, tájékozatlanságból mond olyanokat, mint Németh Szilárd.

Ugyanakkor azt is mondta: van abban igazság, hogy az 1990-es években túl könnyen kiáltott antiszemitizmust a balliberális oldal, sokszor méltatlanul támadta ezzel az Antall-kormányt, és aláásta saját hitelességét ebben a témában.

A politikus beszélt arról is, hogy pártja szerint Orbán Viktor 205 milliárd forintos feltételezett vagyonnal a leggazdagabb magyar. Azt mondta, az összeg megállapításában számításba vették azokat a strómanokat, akik „jelenleg is nyíltan a miniszterelnök keze alatt dolgoznak”. Mások mellett a Simicska-Nyerges birodalom egyharmadát is hozzáadták, mert „ott a nagy összeveszés után már biztosan van valamiféle osztozkodás”. Kijelentette: politikusként megfogalmazhatnak olyat, ami „tudható”, de „strómanszerződések” híján egy újságíró már nem írhat le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik