Belföld

Már majdnem azt hittük, nyomozni kezdenek az MNB alapítványai miatt, de nem, nem kezdenek nyomozni

Tegnap, amikor az Index megírta, hogy a Fővárosi Főügyészség törvényességi ellenőrzési eljárást kezdett a Magyar Nemzeti Bank alapítványaival szemben, amiért nem írtak ki közbeszerzéseket, még úgy tűnt, mintha a Fővárosi Főügyészség tényleg elkezdett volna nyomozni az MNB alapítványaival szemben. Tévesen.

A Pallas Athéné Domus Animae alapítvány most ezt írta a 444-nek:

A Pallas Athéné Alapítványok 2016. május 13-án – az ajánlatkérői minőség megítélésével kapcsolatban kialakult vitás helyzet megnyugtató rendezés érdekében – önkéntesen kérelemmel fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amelyben kérték az eddigi szakmai álláspontjuk alapján kialakított gyakorlat felülvizsgálatát és egyben indítványozzák az ajánlatkérői státuszukkal kapcsolatos döntéshozatalt. A Pallas Athéné Alapítványok álláspontja szerint az Alkotmánybíróság 2016. március 31-i döntése szükségessé teszi az eddigi beszerzési gyakorlatuk felülvizsgálatát – és mivel az alapítványok a törvények előírásai szerint járnak el – szükségszerűnek érzik, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja meg és hozzon döntést az eddig gyakorlatukkal és a jövőbeni beszerzési tevékenységükkel kapcsolatban.

Nem feljelentés miatt nyomoznak tehát, hanem az alapítványok maguk kértek törvényességi eljárást. Ez pedig nem nyomozás. Az Ügyészség szerint nyomozás csak bűncselekmény gyanúja alapján indítható, az MNB-nél pedig ezt szerintük nem merül fel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik