Belföld

Fákat vágatott ki az MNB-alapítványok cége Kecskeméten

Új egyetemi kampuszt építenek 15 milliárdért.

848 fát vágatott ki a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak tulajdonában lévő Kecskeméti Duális Oktatás Zrt., hogy helyet csináljon az új kecskeméti egyetemi városrésznek. Az egyetem az Országgyűlés tavaly decemberi döntése értelmében július 1-től jön létre Pallasz Athéné néven, a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összevonásával – emlékeztet a Világgazdaság.

A kampusz 2017 szeptemberére készülne el, 15 milliárd forintért. Az MNB-alapítványok kommunikációs munkatársa, Csuhai Viktória a lap szerint elmondta: az építési engedélyben lévő kertészeti szakvélemény alapján vágatták ki a 848 fát, amit értékesítettek. Ehhez a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. tevékenységi körébe az erdészeti és egyéb erdőgazdálkodási tevékenységet is fel kellett venni.

Az építési engedély azt is előírta, hogy az építkezés befejezése után a kivágott 848 fát pótolni kell.

A Világgazdaság rámutat: a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. vezérigazgatója a Matolcsy György jegybankelnök rokonságába tartozó Szemerey Szabolcs, az igazgatóság elnöke pedig Ailer Piroska, aki két MNB-alapítvány kuratóriumának is tagja.

Csuhai Viktória közleményben reagált a hírre. Azt írta, “a Zrt. nem vágatott ki 848 db fát, ennyi nincs is a területen. Csak a megépítésre kerülő épületek helyén található fákat vágattuk ki a terület pontos kitűzetése után, mert azok helyén épületek lesznek. Pontosan 132 db fa került kitermelésre.”

“A Campus beruházás során rendkívül fontos, hogy zöld környezetet alakítsunk ki, ezért az építési engedély részét képező “kertészeti szakvélemény” alapján a beruházás befejezésekor 848 db fát fogunk telepíteni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik