Belföld

Nyílik a pitypang, megírják. MNB-s pénzből

Két évvel ezelőtt jelent meg a Magyar Krónika, azóta havonta tízezer példányban írnak a jóról. Tavaly 30 milliót kaptak az MNB-től, miközben az összes többi szépirodalmi lap idén 144 milliót.

A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond. A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót. (…)Kell az igen. Igen, keresd a jót. Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom.

Ezekkel a sorokkal toborzott a Magyar Krónikához szerzőket Bencsik Gábor és Kerényi Imre.

2014 pünkösdjén jelent meg az első szám, a Népszabadság pedig keddi számában arról ír, hogy könnyű úgy keresni a jót, ha egy lapnak elsősorban nem a piacról kell megélnie.

A tízezer példányban, nagy formátumban, vastag papíron, félkemény borítóval megjelenő Krónika több mint felét különféle hazai és határon túli közintézményekbe szállítják, az iskolák és a könyvtárak ingyen kapják.

A hatezer ingyen szétosztott példány mellett tavaly májusban volt ezerkétszáz előfizető, nyolcszáz darabot boltban vesznek meg, az eladatlanul visszamaradt példány pedig kétezer.

$IK€R

A Népszabadságnak Bencsik most már azt mondta, 6300 megy ingyen ide-oda, az előfizetők száma 1600-1700 között mozog, a darabonkénti eladás 500 körül van, a többi szerzői vagy visszamaradt példány, promóció, száz példány pedig utólagos eladásban talál gazdát.

A lap rákérdezett arra is, hogy mennyi főállású dolgozója van a Krónikának, Bencsik erre azt mondta, olyan nincs, ő részállású, a többiek pedig szerződéssel vagy megbízással dolgoznak. A szerkesztőség egy főszerkesztőből, egy helyettesből, két rovatvezetőből, egy korrektorból és egy tördelőből áll.

A bevételeik a lap árának bevételéből és támogatásokból állnak, van köztük közpénz is.

Tavaly a Magyar Nemzeti Banktól 30 millió forintot, a Magyar Villamos Művektől pedig idén 10 millió forintot kaptak.

A Népszabadság megjegyzi, ebben az évben az összes többi szépirodalmi lapnak 144 milliós állami támogatás jutott.

A kiemelt képen Bencsik Gábor, MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik