Budapest, 2014. június 4.
Bencsik Gábor fõszerkesztõ a Magyar Krónika közéleti kulturális havilap elsõ lapszámának bemutatóján a Demokrata címû hetilap budapesti, Andrássy úti szerkesztõségében 2014. június 4-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Belföld

Nyílik a pitypang, megírják. MNB-s pénzből

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 17. 07:06

Két évvel ezelőtt jelent meg a Magyar Krónika, azóta havonta tízezer példányban írnak a jóról. Tavaly 30 milliót kaptak az MNB-től, miközben az összes többi szépirodalmi lap idén 144 milliót.

A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond. A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót. (…)Kell az igen. Igen, keresd a jót. Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom.

Ezekkel a sorokkal toborzott a Magyar Krónikához szerzőket Bencsik Gábor és Kerényi Imre.

2014 pünkösdjén jelent meg az első szám, a Népszabadság pedig keddi számában arról ír, hogy könnyű úgy keresni a jót, ha egy lapnak elsősorban nem a piacról kell megélnie.

A tízezer példányban, nagy formátumban, vastag papíron, félkemény borítóval megjelenő Krónika több mint felét különféle hazai és határon túli közintézményekbe szállítják, az iskolák és a könyvtárak ingyen kapják.

A hatezer ingyen szétosztott példány mellett tavaly májusban volt ezerkétszáz előfizető, nyolcszáz darabot boltban vesznek meg, az eladatlanul visszamaradt példány pedig kétezer.

$IK€R

A Népszabadságnak Bencsik most már azt mondta, 6300 megy ingyen ide-oda, az előfizetők száma 1600-1700 között mozog, a darabonkénti eladás 500 körül van, a többi szerzői vagy visszamaradt példány, promóció, száz példány pedig utólagos eladásban talál gazdát.

A lap rákérdezett arra is, hogy mennyi főállású dolgozója van a Krónikának, Bencsik erre azt mondta, olyan nincs, ő részállású, a többiek pedig szerződéssel vagy megbízással dolgoznak. A szerkesztőség egy főszerkesztőből, egy helyettesből, két rovatvezetőből, egy korrektorból és egy tördelőből áll.

A bevételeik a lap árának bevételéből és támogatásokból állnak, van köztük közpénz is.

Tavaly a Magyar Nemzeti Banktól 30 millió forintot, a Magyar Villamos Művektől pedig idén 10 millió forintot kaptak.

A Népszabadság megjegyzi, ebben az évben az összes többi szépirodalmi lapnak 144 milliós állami támogatás jutott.

A kiemelt képen Bencsik Gábor, MTI / Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.