Belföld

Lefaragnák az állami fejesek „pofátlan” fizetését, arcpirító jutalmát

„Ezt az elfogadhatatlan helyzetet a kormánynak haladéktalanul rendeznie kell.”

Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be az LMP társelnöke az állami vállalatok vezetőinek elfogadhatatlanul magas fizetésének jelentős csökkentéséről. Szél Bernadett előterjesztésében emlékeztet rá, hogy az elmúlt hat év Fidesz-KDNP kormányzása miatt Magyarország a közép-európai régió sereghajtója lett. Az “államadósság történelmi csúcson, a gazdasági növekedést csak az uniós pénzek kiszórása és a multik exportja tartja fenn,” a foglalkoztatás főleg a közmunka és a külföldi munkavállalás miatt bővül.

A közalkalmazotti bérek nyolcadik éve vannak befagyasztva, a minimálbér nem éri el a létminimum szintjét, nő a dolgozói szegénység. Négy millióan élnek a létminimum alatti jövedelemből, több millióan keresnek a megélhetési küszöb alatt. Közben emelik az állami vállalatok és a jegybank vezetőinek fizetését.

Miközben az emberek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, miközben újabb és újabb intézkedésekkel veszi el tőlük a kormány a pénzt, egyes állami vállalatok vezetői arcátlanul magas fizetést, sokmillió forintnyi közpénzt tehetnek zsebre havonta.

Szél Bernadett elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, a Magyar Államvasutak Zrt. vezérigazgatója, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Posta Zrt . vezérigazgatója, az Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója 72 millió forintot, vagy ennél is többet tegyen zsebre évente az adófizetők pénzéből.

Az LMP társelnöke szerint az Országgyűlésnek fel kell szólítania a kormányt, hogy haladéktalanul és jelentősen csökkentse a kizárólagos állami tulajdonú vagy többségi állami részesedésű zártkörűen működő részvénytársaságok vezető tisztségviselőinek fizetését.

Az Országgyűlés egyúttal felszólítja a Kormányt, hogy vizsgálja ki: a „pofátlan” fizetések és az „arcpirító” jutalmak elleni fellépés, melyet a Kormány 2010-ben hirdetett meg, mennyiben valósult meg, hogyan teljesítette a Kormány az állami vállalatok vezetőinek elfogadhatatlanul magas fizetésének radikális csökkentésére vonatkozó ígéretét.

Az ellenzéki politikus szerint tarthatatlan, hogy miközben a “kormány elhibázott gazdaságpolitikája és brutális megszorító intézkedései miatt az emberek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek”,  az állami vállalatok vezetői arcátlanul magas fizetéseket tegyenek zsebre minden hónapban – az adófizetők pénzéből.

Ezt az elfogadhatatlan helyzetet a kormánynak haladéktalanul rendeznie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik