digitális oktatás
Belföld

Így lesz a problémás gyerekből magántanuló

24.hu
24.hu

2016. 05. 17. 07:07

Érdekes számadatok jelentek meg a magántanulói kérelem okairól. Rengeteg hátrányos helyzetű gyermek tanul magántanulóként – írja a Magyar Nemzet.

Az Oktatási Hivatal szerint két éve összesen 8217 diák volt magántanuló, ez az összes tanuló alig 1 százaléka. Miért lesz valaki magántanuló? A fő okok:

  • családi körülmények,
  • egészségügyi állapot,
  • életkor (túlkorosság),
  • közlekedési nehézségek,
  • magatartászavar,
  • külföldi tartózkodás (ez adja a magántanulói kérelmek harmadát)
  • sportbeli vagy művészeti elfoglaltság (mindössze 6 százalék).

Amíg a teljes népességben a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya 7,8 százalék, addig a magántanulók közt 14,5 százalék.

A külföldi tartózkodás után a második leggyakoribb indok a családi körülményekre hivatkozás: ez 27 százalékot tesz ki. Itt a legnagyobb a lemorzsolódás esélye: 82 százalék. Ebben a kategóriában a tanulók 66 százaléka hátrányos helyzetű.

A magántanulók 10 százaléka azért kapta meg a státuszt, mert magatartásuk miatt felmentették őket az iskolai órákon való részvétel alól. Itt a tanulók 58 százaléka hátrányos helyzetű.

A jelentés szerint a magántanulók alig 60 százaléka tett eredményes osztályozó vizsgát a 2012-13-as tanév végén. 15 százalékuk megbukott, 26 százalékuk meg sem jelent a vizsgán. A hátrányos helyzetű települések magántanulóinak 66 százaléka évismétléssel folytatta tanulmányait 2013-ban.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.