Belföld

Bill Clinton csak félig mondott igazat a magyarokról, de így is fáj

Lengyelország és Magyarország – két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül – most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket! Ismerősen hangzik? Ez megy mindenütt!

Ezzel a pár mondattal sikerült hétfő este felkavarnia a magyar-amerikai kapcsolatokat Bill Clinton volt amerikai elnöknek. Ezek már majdnem olyan erős állítások, mint amilyeneket John McCain tett korábban. Jó, annyira talán nem erősek, de McCain eleve határozottabb karakter, ha Putyinról és Oroszországról van szó.

Hillary róla, mit akar

Ennek a pár mondatnak viszont az eddigiektől messze eltérő súlyt ad az, hogy Bill Clinton felesége épp a legesélyesebb arra, hogy megnyerje az amerikai elnökválasztást. Nézzük meg, miért mondta ezt egyáltalán a leendő First Gentleman, aztán azt, hogy van-e benne igazság, és ha igen, akkor micsoda.

Ez a két mondat valószínűleg nem nekünk szólt.

Clintonék kampányolnak, igazán nem áll érdekükben az, hogy felhúzzák a magyarokat és a lengyeleket. Európában alapvetően a demokrata jelöltek népszerűbbek, de ez tök mindegy, hiszen nincs beleszólásunk a választásba, még akkor sem, ha amúgy hatással lesz ránk.

Fotó: Europress/Getty Images/Melina Mara
Fotó: Europress/Getty Images/Melina Mara

Héjában sült Trumpli

A beszólás inkább szólt Donald Trumpnak. A republikánus párt nem hivatalos elnökjelöltje ugyanis meglepően jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyinnal, ami önmagában is aggasztó. Trump eddig nem sok rosszat mondott az orosz elnökről, sőt, egyre sűrűbben merül fel a gyanú, hogy Trump politikai támogatást is kap oroszbarát szervezetektől. Még Putyin szóvivője is közölte, hogy az elnök nagyon tehetséges embernek tartja Trumpot. Dúl a szerelem.

De tényleg igaza van Clintonnak, lemondtunk a demokráciáról és a putyini diktatúra mellett döntöttünk?

Uni jó

Azt, hogy Magyarország mennyire mondott le a nyugati típusú demokráciáról, leginkább abból lehet megsaccolni, hogy mennyire mondtunk le a Nyugatról. Magát a demokráciát kevésbé érdemes nézni, gyakorlatilag bármit nevezhetünk annak, Putyin irányított demokráciájától Erdogan kacsintós demokráciájáig (demokrácia, wink wink).

A Nyugattól viszont Magyarország annak ellenére sem fordult el, hogy a kormány elmúlt hat éve egy durva képzelt szabadságharcról szólt, amelyet a Nyugat ellen vívunk. 2015 közepén a Publicus Intézet felmérése szerint többen léptek volna be az Európai Unióba Magyarországról, mint 2009-ben. Ez azért elég meglepő adat.

Jaroslaw kacsint ki

És Amerika-, vagy Nyugat-ellenességgel a lengyeleket is nehezen lehetne vádolni. (Azért lehet, de mint írtam, nehezen.) Kelet-Közép-Európából a Baltikumon kívül nehezen találhatnánk olyan nemzetet, amelyik kollektíven jobban gyűlöli Oroszországot, mint Lengyelország. Történelmi sajátosságok ezek, amelyeket az új kormánypárt, a Jog és Igazságosság is tiszteletben tart, főleg, hogy Jaroslaw Kaczynski testvére, a fél lengyel kormány mellett, pont egy orosz légi balesetben halt meg.

Persze ettől még vannak tendenciák. Az új lengyel kormány még nincs egyéves, mégis akkora lendülettel estek neki a klientúraépítésnek, hogy Putyin is belepirulna. A 14 nagy, tőzsdén jegyzett állami vállalat közül 13 vezérigazgatót lecserélték pártcsinovnikokra, a maradék egy is csak azért maradhatott, mert eleve az volt. Az állami média felett átvették az irányítást, a közszolgáknál eltörölték az elvárást, hogy a kinevezésük előtti öt évben nem lehetnek párttagok. Még a megyei iskolafelügyeletek vezetőit is lecserélték olyan PiS-jelöltekre, akik máshogy nem tudtak szerephez jutni.

Fotó: Europress/Getty Images/Anna Ferensowicz
Fotó: Europress/Getty Images/Anna Ferensowicz

Kilóg a Szydloláb

A miniszterelnök volt kollégái is jól jártak, Beata Szydlo volt asszisztense például a második legnagyobb lengyel reptér vezetője lett. A lengyel uniós nagykövetet kirúgták, hogy aztán az EU – fricskaként – kinevezze varsói uniós nagykövetnek. Az uniós kapcsolataik amúgy is mélyponton vannak a lengyel alkotmánybíróság szétverése óta. Először azt intézték el, hogy ne egyszerű többség, hanem kétharmad kelljen a törvények visszadobásához, majd a biztonság kedvéért kineveztek öt új alkotmánybírót is.

A PiS azután eshetett neki ekkora lendülettel a klientúraépítésnek, hogy az előző, ugyan nem baloldali, mert Lengyelországban gyakorlatilag nincs baloldal, de liberálisabb, nyugatbarát konzervatív kormányról kiderült, hogy elég korruptak.

Ismerős? A PiS kevesebb mint egy év alatt megcsinálta azt, amin a Fidesz hat éve dolgozik.

A módszerekre persze lehet azt mondani, hogy putyiniak. A klientúraépítés mindenképp az, habár Putyin klientúraépítése egészen máshogy nézett ki. Ő ugyanis a jelcini évek alatt meghízott oligarcharéteget cserélte ki az erőszakszervezetek és a titkosszolgálatok volt tagjaira. De nem magánzóként, vagy nagy cégek korrupt tulajdonosaiként. Államosította a bűnözést, a bűnözőkből pedig állami cégek vezetői lettek.

Akiknek pedig ez nem tetszett, azok elmentek, börtönbe kerültek vagy meghaltak.

És itt van a hatalmas különbség. Nehezen lehetne Magyarországra azt mondani, hogy rendesen működne, de itt nem fog senkit megölni a politika. A fékeket lehet, hogy megnyiszálták, de az ellensúlyok még működnek. Magyarország egy nagyon furcsa hely, ahol ezerrel megy a klientúraépítés, a legfelsőbb bíróság viszont időnként úgy dönt, hogy hatalmas korrupciós ügyeket hoz nyilvánosságra. Az MNB alapítványainak ügye például Oroszországban soha nem derült volna ki. Börtönbe nálunk se megy majd senki miatta, de legalább tudunk róla.

És hogy lemondtunk volna a demokráciáról? Fene tudja, majd a történészek eldöntik.

Az ügyben egyébként megkerestük az amerikai nagykövetséget is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik