Belföld

Megszűnik a cukorbetegeket segítő élelmiszerjelölés

Júliustól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör - írta pénteki számában a Népszabadság.

Mint írták, a diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést – többek között narancssárga kört, vagy a diabetikus feliratot – használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt – amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését, eltűnhetnek ezek a jelölések.

Július 20-án lép hatályba három éves türelmi idő után az új szabályozás, amely csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.

A változás mellett a napilap cikke szerint elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

A lapnak nyilatkozó Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára nem lát okot különösebb aggodalomra, szerinte a narancssárga jelzés, ami eddig ott volt az élelmiszereken, pici útmutatás volt a betegeknek, de egyben megtévesztő is lehetett.

Bíró Antalné, az Élet Diabetesszel Egészségesen Sokáig Közhasznú Egyesület képviselője viszont azt mondta, alaposan megnehezíti az életüket az új rendelet, mert az apró betűk, az ismeretlen fogalmak, összetevők mind nehézséget jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik