Belföld

Jászapáti gólyagyilkosság: aki ilyet tesz, azzal már tettek hasonlót

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2016. 05. 11. 15:30

Megkérdeztünk egy madárvédő egyesületet és egy igazságügyi szakértőt, mi állhat a brutális állatkínzás hátterében. Több van, mint egy szerencsétlen gólya halála.
Korábban a témában:

Hétfőn találtak rá a jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola udvarán annak a gólyának a tetemére, amit a hétvégén brutálisan megkínoztak és agyonvertek. A bűncselekmény egy hétvégi rendezvényen történt, a tettesek megtalálásáért pedig ketten is százezer forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel. Az elkövetőket már el is fogta a rendőrség, két 15 éves fiú hajtotta végre a brutális támadást.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Orbán Zoltán azt mondta a 24.hu-nak, ilyen állatkínzásért és természetkárosításért akár több év börtönbüntetés is kiszabható. Viszont tudva, hogy két kiskorú volt az elkövető,

nem gondol komolyabb retorzióra.

Reméli, hogy a két fiú azóta rájött, milyen súlyos vétséget követett el, és egy életre megtanulják a leckét.

Fotó: Facebook/Mihályi István

Orbán Zoltán természetesen nagyon sajnálja, ami a madárral történt, de azt mondja, álszentnek tartja a társadalmat. Nem érti, miért van az, hogy most egy madár miatt mindenki meglincselné a két fiút, amikor viszont tömegesen kerülnek veszélybe élőlények, senki nem emeli fel komolyabban a hangját. Utalt a városligeti fakivágásokra és arra, ott mennyi madár és fióka kerül így veszélybe.

Azok a fák a gyökerüktől a tetejükig tele vannak élettel

– mondta.

Kegyetlenségnek tartja, ami a jászapáti gólyával történt, de azt mondja, gyerekekről van szó, szerinte nem voltak tisztában a cselekedetük súlyával. Sajnálja a madarat, de fél, hogy a gyerekeket emiatt egy életre megbélyegzik. Arra figyelmeztet, hogy amíg most egy ország egy madár halálán háborog, évente akár

két-háromezer gólya is elpusztul áramütés következtében. 

Elnyomó lehetett, nem elnyomott

Megkérdeztük egy pszichológus véleményét is a történtekről. Bujdosó Balázs igazságügyi szakértő azt mondta, ha így látatlanban le kellene írnia az elkövetőket, biztosan súlyosan megbántott gyerekeket képzelne el. Viszont felhívja arra a figyelmet, hogy mivel ketten voltak, nem tudni, hogy mindkettőjüknek szándéka volt-e ilyen brutális dolgot tenni, vagy egyikük csak alárendelődött a másiknak. Ez ugyanis gyakori képlet.

Aki ilyet tesz, az általában kisebbrendűnek érzi magát, gyakran tapasztalt már fájdalmat és meghiúsultságot életében. Ekkor pedig azt érezhette, most ő az elnyomó, nem az elnyomott. A szakértő azt hozta fel példának, hogy képzeljük el, amikor a férfi hazajön a munkahelyről, ahol megbántották, leszidja a feleségét, hogy miért nem finom a vacsora, a nő kiosztja a gyerekét, hogy miért nem tanul, a gyerek pedig belerúg a macskába a végén. Azt, hogy mi késztetné arra, hogy meg is ölje, már vizsgálni kellene.

Hogy miért kínozták meg így a madarat, az indokolhatja, hogy

valamelyikőjüket már valaha kínozták így meg, lelkileg vagy akár testileg.

Arra a kérdésre, hogy vajon egyedül megtenne-e egy 15 éves egy ilyen szörnyű dolgot, a szakértő azt mondta, nem valószínű, az elkövetők között viszont jelentős különbség lehet. Bujdosó Balázs szerint a bírónak ilyen esetben erkölcsi kötelessége terápiát előírnia az elkövetőknek, elősegítve a gyógyulásukat.

Abnormális dolog lenne 15 éveseket emiatt kivonni a társadalomból

– mondta.

Az igazságügyi szakértő reméli, még korrigálható a két fiú életpályája, és a társadalom normális tagjaivá lehet átnevelni őket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.