Debrecen, 2014. május 23.
Pásztor Zoltán a Debrecen-Nagycsere közelében lévõ méhészetében, egy akácos közelében 2014. május 22-én. A Hungarikum Bizottság 2014. május 16-án hungarikummá nyilvánította az akácfát és az akácmézet, amely kiváló és egyedülállóan népszerû terméke a hazai méhészetnek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Belföld

Betett a fagy a méhészeknek

24.hu
24.hu

2016. 05. 11. 06:11

Az éppen virágzó magyarországi akácosok kétharmada károsodott a minapi fagy miatt.
Korábban a témában:

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Boross Péter a napilapnak elmondta: Somogy megyében az akácvirágok 80-90 százaléka odaveszett, súlyos károk keletkeztek Zala és Veszprém megye völgyeiben, Nógrádban csak a dombokon vészelte át a zord időjárást a növény.

Az elnök hozzáfűzte: három hét múlva becsülhető meg, hogy milyen lesz az idei akáctermés.

A méhészek nagy része idén még nem pergetett mézet, holott egy átlagos évben ilyenkorra már 4-6 ezer tonna repce- és tavaszi virágtermés gyűlik össze. A szakember hangsúlyozta, hogy a méhészek fő bevételi forrása a fogyasztók által igen kedvelt akácméz, ezt értékesítik a legjobb ár-érték arányban. Az unióban a negyedik-ötödik helyen állunk a méztermelésben.

Az elnök szerint a magyar mézimport jelenleg vegetál, a tavalyi akácméz-termés fele a termelőkön ragadt az uniót elárasztó ázsiai, kínai, koreai vagy éppen vietnámi, thaiföldi készítmények miatt. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Hohenhameln, 2015. szeptember 10.
Füst száll fel a németországi Hohenhameln szénerőművének kéményeiből 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Julian Stratenschulte)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.