Belföld

Az MSZP beelőzte a Jobbikot, de mindenki nagyon messze van a Fidesztől

A szocialisták népszavazási kérdéseivel az emberek túlnyomó része szimpatizál, a párt által napirendre emelt ügy támogatottsága független a politikai preferenciáktól, azokat a fideszes és a jobbikos szavazótábor döntő többsége is támogatandónak gondolja.

A Republikon Intézet havi közvélemény-kutatása szerint:

  • A pártot választani tudók és akarók körében a Fidesz-KDNP 51 százalékos támogatottsággal bír, ami érdemben nem különbözik a múlt havi eredménytől
  • 19 százalékos támogatottságával az MSZP őrzi a legnépszerűbb ellenzéki párt pozícióját,
  • míg a Jobbik 17 százalékkal a harmadik.
  • Őket a Demokratikus Koalíció követi 5 százalékos,
  • az LMP 4 százalékos,
  • az Együtt 2 százalékos eredménnyel,
  • a sort 1 százalékos támogatottsággal a Liberálisok zárják.

Segít a népszavazás

A szocialisták által benyújtott népszavazási kérdések tartalmával a szavazókorú magyar lakosság túlnyomó többsége szimpatizál; az állami földek értékesítésének tilalmát, illetve az állami vezetőkre vonatkozó kétmillió forintos bérplafont a megkérdezettek 75–85 százaléka támogatja.

A szocialisták által napirendre emelt ügy támogatottsága független a politikai preferenciáktól, azokat a fideszes és a jobbikos szavazótábor döntő többsége is támogatandónak gondolja.

A kutatás megállapítja, hogy a választópolgárok szerint elsősorban a szocialisták népszavazási győzelmének megakadályozása érdekében, illetve az intézkedés népszerűtlensége miatt vonta vissza a kormány a vasárnapi boltzárat. A kabinet által hangoztatott érvek, illetve a gazdasági szempontok a megkérdezettek szerint másodlagosak voltak.

A nem, életkor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív kutatást 1000 fős mintán, április utolsó hetében végezték.

(Republikon Intézet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik