Belföld

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nincs ok a kerettanterv bevezetésének elhalasztására

24.hu
24.hu

2016. 05. 11. 19:28

Korábban a témában:

Ahogy azt kedden megírtuk, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeli a kerettanterv bevezetésének elhalasztását. A PSZ elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szakgimnáziumi kerettantervek mind a mai napig nem jelentek meg a Magyar Közlönyben, a közismereti kerettantervek közigazgatási egyeztetése megkezdődött, de még nem fejeződött be. A szakképzési kerettantervek közigazgatási egyeztetése pedig még meg sem kezdődött szerintük. Aggályosnak tartják, hogy emiatt a szakgimnáziumok valóságos tantárgyi struktúrája nem ismerhető meg. Úgy látják, hogy a jogszabályok késői megjelenése miatt nincs elég idő ahhoz, hogy a szakképzésben az új követelményrendszer szerint induljon meg a felkészítés 2016. szeptember 1-én.

A PSZ tiltakozik az ellen is, hogy a szakgimnáziumokban ne jusson idő a földrajz, a kémia, a fizika, a biológia és az informatika tantárgyakra, és ennek következtében a tanulók – a gimnáziumba járó tanulókhoz képest – hátrányba kerüljenek a felsőfokú iskolai tanulmányokra történő felkészülésben.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint megalapozatlan és minden szakmai alapot nélkülöz a Pedagógusok Szakszervezetének kérése. Az NGM szerdai MTI-hez eljuttatott válaszközleményében kiemeli, félrevezető és érthetetlen a szakszervezet tiltakozása az ellen, hogy a szakgimnáziumokban egyáltalán nem tanítanának természettudományos tárgyakat, hiszen ilyen terve az NGM-nek soha nem volt.
Az NGM közleményében azt írja, a kormány megbecsüli a pedagógusokat, ezért nem feltételezi róluk, hogy ne tudnának néhány hónap alatt felkészülni egy a szakjukhoz tartozó, minimálisan megváltozott tartalmú tantárgy oktatására.

Az NGM szerint nem az a céljuk, hogy a diák sok tárgyhoz értsen egy kicsit, azaz semmiben ne legyen kiemelkedően jó, hanem az, hogy a szakmájához kapcsolódó ismeretekben és tárgyakban ne csak beérje, hanem meg is haladja a gimnazista kortársait.

A Minisztérium úgy látja, az érdekképviseletek a szakmai egyeztetéseket politikai síkra kívánják terelni.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.